Romania, locul 3 la capitolul vechituri in Europa: tara noastra, in topul tarilor cu cele mai vechi automobile

Romania, locul 3 la capitolul vechituri in Europa: tara noastra, in topul tarilor cu cele mai vechi automobile
  • 16,2 ani varsta medie a parcului auto in Romania
  • Luxemburg, tara cu cele mai noi autoturisme
Distribuie pe Facebook

Conform ACEA - European Automobile Manufacturers' Association, a facut un top al tarilor in functie de vechimea parcului auto. Iar Romania nu ocupa deloc o pozitie buna, aflandu-se printre tarile cu cele mai multe vechituri.

Daca sperai ca Romania sa fie si ea campiona intr-un top pozitiv, ei bine, te dezamagim. Daca Bucurestiul este pe primul loc in topul celor mai aglomerate si cu cel mai prost trafic orase din lume, tara pe care o reprezinta este pe un binemeritat loc 3. La capitolul automobile si vechimea lor.

ACEA a realizat un top al vechimii parcurilor auto pentru anul 2016, adica inainte sa fie scoasa TAXA AUTO. In 2016, Romania se afla pe locul 3, dupa Polonia si Lituania. Mai precis, varsta medie a parcului auto in Polonia era acum 2 ani de 17,3 ani, in Lituania de 16,9 ani si in Romania de 16,2 ani. Dar in 2017, odata ce s-a dat dezlegare la inmatricularea tuturor vechiturilor aduse din vest, Romania ocupa cu siguranta prima pozitie, la mare departare de orice alt "competitor".

De ce nu am fi putut sa fim si noi in coada acestui top rusinos? De exemplu, mai pe langa Franta sau Germania, acolo unde varsta medie a parcului auto este cam de 9 ani. Nu avem pretentii ca Romania sa fie ca Luxemburgul sau Belgia, unde masinile au doar 6,3 ani, respectiv 7,8 ani in medie. Adica acolo, masinile sunt fabricate in medie in 2012, ceva mai recent fata de 2002, cum sunt in Romania.

In Uniunea Europeana sunt 587 de vehicule la 1000 de locuitori in medie, dar tara noastra statea in 2016 cel mai prost la acest capitol, avand numai 329 de vehicule la 1000 de locuitori. Cu siguranta, numarul a crescut simtitor dupa ce Liviu Dragnea a scos din motive populare TAXA AUTO in februarie 2017.

Ce inseamna asta? Inseamna ca puterea de cumparare a romanilor este in continuare slaba. Inseamna ca tara noastra este printre cele mai poluate din Uniunea Europeana. Si mai inseamna si ca Romania a ajuns groapa de gunoi a Europei, aici ajungand toate cazanele si cazaturile pe care strainii le considera gunoaie, dar romanii cu venituri putine le considera o mana cereasca.

ACEA

Distribuie pe Facebook
mai multe