Romanii si luxul in 2015. Ce masini exclusiviste au ajuns in tara noastra anul acesta

Romanii si luxul in 2015. Ce masini exclusiviste au ajuns in tara   noastra anul acesta
  • 14 Ferrari si 5 Lamborghini au fost inmatriculate in Romania anul acesta
  • Vanzarile masinilor de lux nepoluante au explodat pe final de an
  • Cele mai cumparate masini in 2015: Dacia si Volkswagen
Distribuie pe Facebook

Piata auto de la noi din tara a crescut in ultimii ani revenindu-si dupa criza suferita incepand cu 2008. Anul acesta a fost unul benefic pentru intreaga piata auto europeana, insa in cazul celei romanesti s-au inregistrat cresteri spectaculoase. Si masinile de lux le-au facut cu ochiul romanilor in 2015, la noi in tara ajungand cateva modele din marci exclusiviste ale caror preturi depasesc 300.000 de euro.

14 Ferrari si 5 Lamborghini au fost inmatriculate in Romania anul acesta
Potrivit statisticilor raportate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), in tara noastra s-au cumparat 14 masini marca Ferrari, 5 automobile Lamborghini si 3 masini Masserati.

In cazul Ferrari s-a inregistrat o scadere cu 17,65% fata de anul anterior, cand au fost inmatriculate 17 unitati. La masinile Lamborghini a fost o crestere de 66,67 procente in comparatie cu 2014, iar la Maserati s-a consemnat o crestere de 12 procente fata de anul trecut, ajungandu-se astfel la 28 de unitati inmatriculate in intreaga tara.

In toate cele trei cazuri vorbim atat despre masini noi, cat si second hand cumparate de romani. Totodata, alte masini de lux inmatriculate in Romania au fost Jaguar - care a inregistrat o crestere de 41%, Alfa Romeo - o crestere de 4,12% si SsangYong - crestere de 17,39%.

S-au inmatriculat pe parcursul anului 2015 un numar de 3.264 masini care fac parte din categoria celor de lux, in crestere cu 4,21% fata de anul anterior, cand s-au consemnat 3.132 de unitati.

Vanzarile masinilor de lux nepoluante au explodat pe final de an
Romanii au inceput sa fie mai preocupati de mediul inconjurator, iar anul acesta masinile hibride si electrice au inregistrat o crestere in vanzari de 125%. Numarul lor ramane unul scazut, de doar 463 de autoturisme noi (28 electrice 100%) pe intreg parcursul anului, insa cresterea este una notabila.

Pentru o piata ca a noastra, masinile hibride si electrice pot fi considerate de lux avand in vedere pretul lor extrem de ridicat in comparatie cu cele cu motorizari traditionale.

Luna noiembrie poate fi considerata una cu totul deosebita pentru piata nationala. S-au cumparat cu 41,5% mai multe masini decat in noiembrie 2014, iar cresterea este de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene de 13,7.

Nu doar ca s-au cumparat foarte multe automobile in luna noiembrie, insa optiunile s-au indreptat catre masini foarte scumpe. Spre exemplu, a ajuns la noi in tara un Audi A3 E-Tron, doua BMW i8 si un BMW i3, precum si o limuzina Tesla Model S.

De altfel, limuzina Tesla Model S este cel mai bine vandut model electric din Romania. 14 unitati din acest model au fost livrate in Romania in 2015, de 4 ori mai multe decat in anul anterior. Pretul pentru o astfel de masina este de 80.000 de euro. Alte modele electrice vandute la noi in anul ce tocmai se incheie sunt Renault ZOE, Volkswagen e-up! si Volkswagen Golf Electric.

Cele mai cumparate masini in 2015: Dacia si Volkswagen
In tara noastra, cele mai cumparate marci raman Dacia si Volkswagen. In 2015 s-au inmatriculat 30.842 de unitati Dacia, echivaland cu 34,5% din totalul pietei. Locul al doilea este ocupat de Volkswagen cu 9.077 unitati - 10% din piata, locul 3 de Skoda cu 8.146 de unitati - 9,1% din piata. Topul este completat de Ford, Renault si Opel.

Cele mai cumparate modele din Romania in 2014 sunt, in ordine, Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Sandero, Skoda Octavia si Dacia Logan MCV. In functie de tipul de combustibil, autoturismele diesel domina piata cu o pondere de 53,1%. Chiar daca sunt majoritare, numarul lor este in scadere; in ianuarie 2015 ele reprezentau 67,4%.

Vestile par bune pentru industria auto dupa circa 6 ani de declin, insa in tara noastra raman dominante masinile second hand, astfel incat parcul auto ramane invechit. Romanii prefera sa cumpere masini la mana a doua aduse din vestul Europei in detrimentul unui autoturism nou nout fabricat chiar in tara.

Cea mai vanduta marca second-hand de la noi este Volkswagen, care isi mentine suprematia chiar si dupa scandalul Dieselgate.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 29 Decembrie 2015