Toyota merge din rau in mai rau. Producatorul japonez a inregistrat cel mai scazut profit din ultimii patru ani

Toyota merge din rau in mai rau. Producatorul japonez a inregistrat cel mai scazut profit din ultimii patru ani
  • Toyota a inregistrat cel mai profit din ultimii patru ani
  • Motivul principal este aprecierea yenului in raport cu dolarul
  • Producatorul nipon este afecatat si de intreruperea productiei in Japonia
Distribuie pe Facebook

Japonezii de la Toyota nu trec printr-o perioada deloc buna dupa ce recent au declarat ca au inregistrat cel mai scazut profit din ultimii patru ani.

Analiza primelor sase luni ale anului a dezvaluit faptul ca Volkswagen a devansat Toyota, devenind cel mai mare producator mondial. Japonezii au detinut acest titlu in ultimii 4 ani, dar 2016 se pare ca nu este anul lor.

Dar cum o dezamagire nu vine niciodata singura, Toyota a anuntat acum ca urmeaza sa inregistreze un profit operational de 15,76 miliarde de dolari, cu 44% mai putin decat anul trecut. Japonezii ar urma sa inregistreze cel mai mic profit din ultimii patru ani, in mare parte datorita aprecierii yenului, care a afectat foarte mult exporturile producatorului auto.

In ultimele luni, moneda japoneza s-a apreciat cu 11% fata de dolar, ceea ce a dus la o competitivitate scazuta a exporturilor si la o valoare scazuta a castigurilor repatriate. Pentru a contracara aprecierea yenului, Toyota a anuntat ca va extinde masurile de reducere a costurilor cu forta de munca.

Totusi, profitul operational al niponilor a fost de 642 de miliarde de yeni, peste estimarile analistilor care preziceau 493,5 miliarde de yeni.

Ca si cum asta nu le-ar fi fost de ajuns, producatorul nipon este afectat si de intreruperea productiei in Japonia ca urmare a cutremurelor din aprilie si a unei explozii care a avut loc la otelaria detinuta de una dintre companiile sale afiliate.

In primul semstru din 2016, Toyota impreuna cu Daihatsu si Hino, a vandut 4,99 milioane de vehicule la nivel mondial, cu 0.6% mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Vanzari / Economie DATA PUBLICĂRII: 5 August 2016