Audi A3 vs Mercedes CLA: Sedanul clasic sau coupe-ul cu patru usi?

Audi A3 vs Mercedes CLA: Sedanul clasic sau coupe-ul cu patru usi?
Cu exceptia celor de la Audi, companiile auto premium nu au dat niciodata o prea mare importanta segmentului compact.
Distribuie pe Facebook

Lucrurile s-au schimbat insa intre timp, mai toti constructorii - de la Audi si pana la BMW, Lexus sau Mercedes oferind in prezent cel putin cate un astfel de model. Spre deosebire de rivalii lor insa, germanii de la Audi si BMW tintesc mai departe de campul de batalie al hatchback-urilor si, mai noul, al crossover-elor, cele doua mari nume ale industriei oferind chiar si o limuzina compacta.

Dar care sa fie alegerea ideala? Audi A3, care intruchipeaza sedanul clasic, traditional sau Mercedes CLA, automobilul care aduce in acest segment conceptul de coupe cu patru usi?

Clasic, dar modern.

Audi A3 SedanAudi A3 Sedan

Dezvaluit in premiera mondiala in primavara acestui an, in cadrul Salonului Auto de la New York, primul Audi A3 Sedan din istoria companiei auto germane se remarca printr-un aspect elegant, accesorizat pe-alaturi cu numeroase detalii sinonime cu sportivitatea. Ca si atractii principale putem preciza, in primul rand, blocurile optice inzestrate cu tehnologia LED si grila frontala de dimensiuni generoase, insa suntem siguri ca nu vor trece neobservate nici aripile proeminente, ce gazduiesc jante cu design unic, disponibile in marimi de pana la 19 inci, sau eleronul integrat in linia portbagajului.

In ceea ce priveste interiorul sau, versiunea in patru usi a automobilului de clasa compacta din Ingolstadt se evidentiaza printr-un design echilibrat, ce imbina cu succes atat eleganta cu sportivitatea, cat si forma cu functionalitatea. Mai mult de-atat, multumita ampatamentului sau, care masoara un generos 2.64 metri, noul Audi A3 Sedan ofera ocupantilor locurilor spate nu numai un spatiu generos, ci si un acces confortabil. De asemenea, nu trebuie sa uitam nici capacitatea de incarcare a portbagajului, care se invarte in jurul valorii de 425 litri.

Audi A3 Sedan

Conceptul de coupe in patru usi, acum si in clasa compacta.

Daca Audi a mers pe reteta clasica, traditionala atunci cand i-a insuflat viata primului A3 in patru usi din istoria sa, germanii de la Mercedes au fost ceva mai indrazneti si au inzestrat prima lor limuzina compacta cu o silueta similara modelului CLS, automobilul care a introdus coupe-ul cu patru usi (asa cum il stim noi astazi).

Mercedes CLAMercedes CLA

Noul Mercedes CLA, caci despre el este vorba, inspira forta si agresivitate indiferent de unghiul din care este privit, automobilul constructorului din Stuttgart iesind in evidenta atat prin grila sa frontala pozitionata la un unghi de aproximativ 90 de grade, cat si blocurile optice frontale supradimensionate - cele doua detalii creand senzatia unei priviri incruntate. Imaginea de "bad boy" insuflata de germani automobilului lor continua prin capota cu "nervuri" a motorului, prin liniile proeminente regasite la nivelul profilului lateral, dar si prin eleronul integrat in designul portbagajului sau prin difuzorul spate de dimensiuni generoase.

In ceea ce priveste interiorul, noul Mercedes CLA impresioneaza prin aceeasi nota de agresivitate regasita si la nivel de exterior, principala atractie fiind reprezentata de cele cinci guri de ventilatie rotunde, ce-i confera plansei de bord un aspect remarcabil. Coupe-ul cu patru usi din Stuttgart nu face compromisuri nici atunci cand vine vorba de "marime", acesta oferind un ampatament de aproape 2.7 metri, plus o capacitate de incarcare a portbagajului de pana la 470 de litri.

Mercedes CLA

Cum frumusetea se afla insa in ochii privitorului, mai bine ne concentram asupra specificatiilor tehnice:

Atat Audi-ul A3 Sedan, cat si Mercedes-ul CLA sunt disponibile la vanzare in compania unei game variate de motorizari, insa noi ne vom limita la versiunile diesel A3 2.0 TDI, respectiv CLA200 CDI, aceste doua variante urmand a se bucura probabil de cel mai mare succes pe piata auto din Romania.

Asa cum o sugereaza si denumirea sa, noul Audi A3 Sedan 2.0 TDI ascunde sub capota un propulsor turbodiesel, cu patru cilindri si o capacitate de doi litri. Valorile maxime livrate celui aflat la volan se invart undeva in jurul a 150 CP intre 3.500 - 4.000 rpm si 320 Nm intre 1.750 - 3.000 rpm, fiind arhisuficiente atat pentru o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 8.7 secunde, cat si pentru o viteza maxima de 224 kilometri pe ora. Mai important de-atat este insa ca automobilul constructorului din Ingolstadt are nevoie de numai 4.1 litri pentru a parcurge clasica distanta de 100 de kilometri.

Audi A3 SedanAudi A3 Sedan

Mergand mai departe, noul Mercedes CLA200 CDI se bucura de prezenta sub capota a unei unitati turbodiesel tot cu patru cilindri, insa cu o capacitate de 1.8 litri. In cazul de fata avem de-a face cu valori maxime precum 136 CP intre 3.600 - 4.400 rpm si 300 Nm intre 1.600 - 3.000 rpm, acceleratia de la 0 la 100 km/h realizandu-se astfel in circa 9.4 secunde. In ceea ce priveste viteza maxima, aceasta se situeaza in jurul valorii de 220 kilometri pe ora, in timp ce consumul de carburant variaza intre 4.2 si 4.4 litri.

Important de precizat, atat versiunea Audi A3 Sedan 2.0 TDI, cat si varianta Mercedes CLA200 CDI gazduiesc pe lista cu dotari optionale o transmisie automata cu dublu ambreiaj care imbunatateste timpul necesar acceleratiei de la 0 la 100 km/h in schimbul unui plus de motorina. In plus, modelul din Ingolstadt poate fi echipat, in mod optional, si cu un sistem de tractiune integrala.

Mercedes CLA - Galerie FotoMercedes CLA

Asadar, acestea fiind spuse, sedanul clasic sau coupe-ul cu patru usi?

Poate ca noile Audi A3 Sedan si Mercedes CLA par asemanatoare, insa adevarul este ca cele doua automobile de clasa compacta sunt cat se poate de diferite. Daca modelul din Ingolstadt poate reprezenta alegerea ideala pentru cei care cauta echilibrul intre eleganta si sportivitate, rivalul sau din Stuttgart nu-si ascunde in nici un fel intentia de a se remarca prin agresivitate.

Cum gusturile se discuta insa, iata si cateva detalii de necombatut. Asa cum am precizat si mai sus, noul Mercedes CLA ofera un ampatament mai mare, acelasi lucru fiind valabil si pentru capacitatea de incarcare a portbagajului. Totusi, recent lansatul Audi A3 Sedan recupereaza atunci cand vine vorba de spatiul pentru cap, modelul din Ingolstadt fiind o gazda mai buna din acest punct de vedere - in special pentru pasagerii spate mai inalti.

Audi A3 SedanMercedes CLA - Galerie Foto

De asemenea, noul Audi A3 Sedan 2.0 TDI inregistreaza un avantaj si in dreptul motorizarii (cel putin pe foaie) insa, mai important de-atat, este pretul: daca modelul din Ingolstadt este disponibil pe piata auto din Romania de la 29.380 euro, in timp ce recent lansatul Mercedes CLA200 CDI porneste de la 34.323 euro.

Asadar, acestea fiind spuse, care este alegerea ta? Audi A3 Sedan sau Mercedes?

Sondaj

Care este alegerea ta?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Versus DATA PUBLICĂRII: 16 Octombrie 2013