Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe: Ce alegi si de ce?

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe: Ce alegi si de ce?
Lansat pe piata in urma cu cinci ani, modelul Audi A5 Sportback nu a intampinat pana acum nici un fel de opozitie. Situatia se va schimba insa in perioada imediat urmatoare, bavarezii de la BMW anuntand recent o versiune Gran Coupe pentru noua Serie 4.
Distribuie pe Facebook

Scurta introducere.

Inaugurat in urma cu aproximativ un deceniu, odata cu introducerea primei generatii a modelului Mercedes CLS, segmentul coupe-urilor in patru usi a evoluat extrem de rapid, fanii acestui gen de automobile avand astazi la dispozitie multiple optiuni, atat ca numar de producatori, cat si din punctul de vedere al clasei din care modelele respective fac parte.

Cel mai nou membru al familiei coupe-urilor in patru usi este modelul BMW Seria 4 Gran Coupe, cel de-al doilea astfel de automobil din gama companiei bavareze urmand a debuta in premiera mondiala chiar luna viitoare, atunci cand cea de-a 84-a editie a Salonului Auto de la Geneva isi va deschide larg portile. Si tot atunci, arhicunoscutul Audi A5 Sportback va avea in mod oficial un rival.

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

Asteptarea ne omoara insa, asa ca noi vom porni dezbaterile incepand chiar de acum. Audi A5 Sportback sau BMW Seria 4 Gran Coupe: Ce alegi si de ce? Inainte de a ne da raspunsul la aceasta intrebare, permite-ne sa-ti oferim cateva argumente pentru fiecare dintre cele doua autoturisme.

Fastback versus Coupe. Ambele in patru usi.

Spre deosebire de Mercedes CLS, automobilul care a "patentat" ideea de coupe in patru usi, modelul Audi A5 Sportback aduce cateva modificari retetei originale, autoturismul constructorului din Ingolstadt bucurandu-se, pe langa obisnuitele detalii precum capota motor alungita, geamurile laterale inguste si portbagajul scurtat, si de prezenta unei linie prelungite a plafonului, care caracterizeaza de obicei masinile de tip fastback.

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

In ceea ce priveste noul BMW Seria 4 Gran Coupe, situatia este mult mai clara si asemanatoare cu cea intalnita in cazul modelul Seria 6 Gran Coupe. Altfel spus, reprezinta in esenta doar o versiune cu doua portiere aditionale a recent lansatei Seria 4 Coupe si nimic mai mult de-atat. Drept urmare, in cazul in care esti un fan inrait al noului Seria 4 Coupe, este putin probabil sa te dai de partea Audi-ului A5 Sportback. Probabil si reciproca este valabila, nu-i asa?

Iar acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si la nivel de interior. Nu ar fi exclus insa ca unii sa schimbe tabara, tinand cont ca liniile si formele ce dau nastere cockpit-ului modelului din Ingolstadt par usor invechite - un lucru normal, de altfel, daca tinem cont de diferenta de varsta dintre cele doua automobile, comparativ cu cele ale rivalului sau din Munchen.


Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

Practicabilitatea conteaza?

Nu stim in ce masura conteaza practicabilitatea la un coupe in patru usi, insa stim ca nu exista diferente majore intre Audi A5 Sportback si BMW Seria 4 Gran Coupe atunci cand vine vorba de spatii depozitare - cel putin teoretic.

Asadar, acestea fiind spuse, atat autoturismul companiei din Ingolstadt, cat si rivalul sau bavarez se pot lauda cu un ampatament de exact 2.810 milimetri, capacitatea de incarcare a portbagajului fiind si ea identica: 480 de litri.

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

In ceea ce priveste proportiile, modelul Audi A5 Sportback ar trebui sa para mai masiv, acesta masurand 4.712 milimetri in lungime, 1.854 milimetri in latime, respectiv 1.391 milimetri in inaltime, comparativ cu cei 4.638 milimetri in lungine, 1.825 milimetri in latime, respectiv 1.389 milimetri in inaltime caracteristici noului BMW Seria 4 Gran Coupe.

Cat despre spatiul la cap, aici ne dam doar cu presupusul, tinand cont ca informatiile exacte cu privire la acest aspect lipsesc cu desavarsire la acest moment, cu exceptia ca inaltimea dintre sezutul scaunelor si plafon este de 1.014, respectiv 947 milimetri la Audi A5 Sportback si 1.011, respectiv 944 milimetri la BMW Seria 4 Gran Coupe (fata / spate).

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

Totul despre gama de motorizari.

Am zis cumva totul despre gama de motorizari? Ei bine, sa nu exageram acum. Tinand cont ca se afla pe piata deja de o buna perioada de timp, modelul Audi A5 Sportback ar trebui sa castige detasat la aceasta categorie. Cel putin din punctul de vedere al variabilitatii.

Daca tinem insa cont de faptul ca traim in Romania si cea mai populara alegere va avea, cel mai probabil, ca actor principal un propulsor turbodiesel de doi litri, atunci se naste urmatorul versus:

  • Audi A5 Sportback 2.0 TDI (130 kW): patru cilindri in linie, 1.968 centimetri cubi, 177 cai putere la 4.200 rpm si 380 Newton-Metri intre 1.750 - 2.500 rpm, acceleratie de la 0 la 100 km/h in 8.5 secunde si viteza maxima de 228 kilometri pe ora, consum mixt de carburant de 4.6 litri la 100 de kilometri;
  • BMW 420d Gran Coupe: patru cilindri in linie, 1.995 centimetri cubi, 184 cai putere la 4.000 rpm si 380 Newton-Metri intre 1.750 - 2.750 rpm, acceleratie de la 0 la 100 km/h in 7.7 secunde si viteza maxima de 236 kilometri pe ora, consum mixt de carburant de 4.7 litri la 100 de kilometri.

Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran CoupeAudi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe

In functie de motorizarea aleasa, ambele automobile pot fi echipate si cu o transmisie automata (chiar si cu o cutie cu dublu ambreiaj in cazul lui Audi A5 Sportback), dar si cu un sistem de tractiune integrala (care va mai spala din pacatele tractiunii fata de pe acelasi Audi A5 Sportback, nu-i asa?).

Asadar, acestea fiind spuse, sa revenim: Audi A5 Sportback sau BMW Seria 4 Gran Coupe?

Sondaj

Care este alegerea ta?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (14) Poze Audi A5 Sportback vs BMW Seria 4 Gran Coupe
mai multe
Publicat în categoria: Versus DATA PUBLICĂRII: 5 Februarie 2014