Audi RS3 Sportback vs Mercedes A45 AMG: Ce alegi si de ce?

Audi RS3 Sportback vs Mercedes A45 AMG: Ce alegi si de ce?
  • 2015 aduce o batalie extrem de interesanta in segmentul hot-hatch-urilor premium
  • Lupta pentru suprematie se va da intre noul Audi RS3 Sportback si etalonul Mercedes A45 AMG
  • Ambele automobile au atat avantaje, cat si dezavantaje, optiunea tinand in mare parte de fiecare individ
Distribuie pe Facebook

Suprematia Mercedes-ului A45 AMG in segmentul hot-hatch-urilor premium este pe cale sa ia sfarsit. Incepand cu anul viitor, Audi-ul RS3 Sportback revine pe campul de lupta, intr-o noua generatie, mai impresionanta ca oricand.

Patru vs. cinci cilindri.

Mercedes A45 AMG - Galerie FotoMercedes A45 AMG - Galerie Foto

Dezvaluit in premiera mondiala la inceputul anului trecut, asta daca ne aducem cumva bine aminte, Mercedes-ul A45 AMG nu mai are nevoide nici un fel de prezentare sau introducere.

Meniul standard oferit de primul hot-hatch din istoria producatorului de automobile din Stuttgart aduce in prim plan o motorizare turbo, dotata cu patru cilindri in linie si capacitate de doi litri.

Valorile maxime de 360 CP si 450 Nm sunt livrate tuturor celor patru roti prin intermediul unei transmisii DCT cu sapte trepte, acceleratia de la 0 la 100 km/h realizandu-se astfel in 4.6 secunde.

Deloc surprinzator, viteza maxima este limitata electronic la 250 de kilometri pe ora, in timp ce consumul mediu de carburant se invarte in jurul valorii de 6.9 litri la (fiecare) 100 de kilometri.

Audi RS3 SportbackAudi RS3 Sportback

Asta pe de-o parte. Pe de cealalta parte, Audi-ul RS3 Sportback pastreaza in continuare propulsorul turbo de 2.5 litri si cinci cilindri ce a facut celebra generatia anterioara, cu mici exceptii.

In schimb, cifrele si numerele inscrise in cadrul fisei cu specificatii tehnice au urcat pana la 367 cai putere si 465 Newton-Metri, un record pentru segmentul hot-hatch-urilor premium.

Drept urmare, si performantele rezultate sunt dintre cele mai impresionante: 4.3 secunde pentru sprintul 0 - 100 km/h, respectiv pana la 280 kilometri pe ora in dreptul vitezei maxime.

Incheiem si in cazul de fata cu consumul mediu de carburant, de 8.1 litri la 100 kilometri, nu inainte insa de a mentiona ca transmisia DCT, plus tractiunea integrala vin si de-aceasta data in standard.

Fiecare cu caracterul sau.

Mercedes A45 AMG - Galerie FotoAudi RS3 Sportback

Cu o reteta tehnica extrem de asemanatoare, cei doi reprezentanti de top ai clasei compacte nu puteau fi mai diferiti atunci cand vine vorba despre aspectul vizual. Iar acum ne referim in special la design-ul exterior.

Intr-adevar, atat Mercedes-ul A45 AMG, cat si Audi-ul RS3 Sportback folosesc in mare masura aceleasi ingrediente pentru a se diferentia de versiunile lor standard, insa rezultatul final este total opus.

Astfel, daca preferi genul "tipator", primul hot-hatch din istoria producatorului de automobile din Stuttgart reprezinta alegerea ideala, pe cand rivalul sau din Ingolstadt pare ceva mai cumpatat.

Situatia se repeta oarecum si la nivelul departamentului interior, acolo unde avem o lupta crasa intre doua trenduri aflate intr-o antiteza totala: simplitate versus complexitate, mai exact.

Concluzia?

Audi RS3 Sportback vs Mercedes A45 AMG

Suprematia Mercedes-ului A45 AMG in segmentul hot-hatch-urilor premium este pe cale sa ia sfarsit. Noul Audi RS3 Sportback propune o doza extra de putere care, combinata cu greutatea mai mica (1.520 kg vs. 1.555 kg) si amortizoarele magnetoreologice ar trebui sa se vada inclusiv in performantele reusite pe circuit.

Apoi, la nivel de optiuni, modelul din Ingolstadt se poate lauda si cu primele discuri carbon-ceramice din segment, un alt punct forte venind sub forma limitarii vitezei maxime, ce poate fi urcata contra-cost pana la 280 de kilometri pe ora.

Da, Mercedes-ul A45 AMG are un consum mai mic si nu "arde" la impozit, insa cum ramane daca te apuca pofta de... un tuning extrem?

Sondaj

Care este favoritul tau?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Audi RS3 Sportback
mai multe
Publicat în categoria: Versus DATA PUBLICĂRII: 16 Decembrie 2014