Se intampla in Romania: soferi in varsta de 6 ani

Se intampla in Romania: soferi in varsta de 6 ani
Cand sezonul estival este mort, la Constanta, pe celebra plaja 3 Papuci (sau Modern) de langa faleza cu acvariu si Cazino-ul lasat in paragina, nisipul devine spatiul de joaca al copiilor. Insa nu orice copii, ci unii lasati de parinti sa conduca masinile din dotare. Am mai vazut minori conducand, chiar si cu peste 200 km/h in oras, asa ca de ce ne-ar mira niste lectii nevinovate pe plaja?
Distribuie pe Facebook

O mamica sexy cu un BMW X5 alb si cu un telefon cu camera buna. De asta ai nevoie ca sa poti conduce, chiar daca ai undeva pe la 9 ani doar. Pustanul din imagini, bine obisnuit cu volanul si cutia automata, se plimba in voie pe plaja din Constanta, printre alte masini parcate pe nisip. Pozat si incurajat de mama.

Distractie la CTDistractie la CT

Distractie la CTDistractie la CT

Chiar daca soarele lipsea si sezlongurile erau in depozite, pe plaja era destula agitatie: oameni iesiti la jogging, vreo 15 masini parcate cu persoane ca sa admire marea sau veniti sa scoata cainele la o plimbare, multi oameni care se plimbau in voie prin frigul sfarsitului de iarna.

Distractie la CT

In 5 minute au aparut aceste doua masini care aveau soferi... minori. Acel X5 alb, in care parintii au avut deplina incredere ca sa-l lase singur la volan, si un Ford Focus, al carui sofer era o fetita de maximum 6 anisori. Dar macar aici, ea avea numai controlul volanului, stand in bratele tatalui sau.

Distractie la CTDistractie la CT

Posesorii de masini nu se cunosteau, dar aveau acelasi lucru in minte: sa-si invete odraslele de mici cu volanu. Ceea ce nu este deloc un lucru rau. Mai ales daca acestea promit, asa cum facea baietelul din BMW, care alerga chiar tare, stia si cu franarea progresiva, si cu mersul inapoi. Insa plaja este un spatiu interzis accesului auto. Mai mult, este domeniu public, aici nefiind plaja privata. Adica politia ar fi putut usor da amenzi, respectiv dosar penal parintilor pentru ca au permis conducerea unei persoana ce nu poseda permis, a masinilor personale. Cel putin, asa zice legea.

Distractie la CTDistractie la CTDistractie la CT

Nu, nu este nicio tragedie, nu s-au intamplat accidente si nu au fost pagube. Dar nu asta e problema. Ci alta. Daca ne invatam copii de mici sa conduca, macar sa o faca intr-un loc permis, sigur, fara spectatori si fara pietoni, fie ei si pe plaja. Ii putem inscrie la karting, unde li se preda teorie si invata disciplina auto asa cum trebuie. Sau, daca tot insistam sa ne punem increderea in propriul copil in varsta de maximum 8 veri, macar sa o facem in propria curte, sau in parcarea proprie. Nu pe plaja unde e plin de masini, oameni si caini.

Distractie la CT

Care va fi urmatorul pas? Sa ne lasam copilul sa faca exact ca in filmul de mai jos? Din fericire, clipul este din Rusia, acolo unde totul este permis. Dar speram sa nu ajungem acolo. Si ca daca tinem la siguranta noastra si a copiilor nostri, sa asteptam sa faca 18 ani. Ca nu degeaba este limita de varsta, nu degeaba exista legislatie, politie, simt de raspundere. Ai impresia ca este un pas urias de la condusul minorilor pe plaja, pana la soferia pe drumurile publice? Este unul foarte mic.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (15) Poze Distractie la CT
mai multe