Podium pentru Marcel Butuza

Podium pentru Marcel Butuza
Echipa romaneasca Vectra Racing a concurat in perioada 1-7 mai in Raliul Tunisiei, etapa din Campionatul Mondial de Rally-Raid, iar Marcel Butuza a incheiat cei 1848 de km pe locul trei la clasa Productie.
Distribuie pe Facebook

Raliul din nordul Africii este primul la care Mani Gyenes, Marcel Butuza si Alex Garbacea au concurat dupa o absenta de peste sase luni. Echipa, considerata a fi cel mai puternic team privat din Campionatul Mondial in 2008 si in Dakar 2009, a revenit cu rezultate care ii reconfirma statutul. Mani Gyenes a terminat raliul pe locul 8 in clasamentul general si pe 4 la clasa SuperProductie peste 450 cmc. Marcel Butuza are al 9-lea timp in clasamentul general si a urcat pe podium la clasa Productie, iar Alex Garbacea ocupa locul 11 la general si 5 la Productie.

Podium pentru Marcel Butuza


Cea mai grea zi pentru echipa a fost ziua de miercuri 5 mai. In etapa a 4-a, lui Mani Gyenes i-a cedat cutia de viteze si a fost nevoit sa mearga prin desert peste 80 de km doar cu treapta a 2-a. In urma acestui incident, satmareanul, care era lider la clasa Productie inca din prima etapa, a fost nevoit sa schimbe motorul si a fost mutat la clasa SuperProductie. Dezamagirea a fost mare pentru ca in octombrie 2009 Mani castigase Raliul Marocului, o alta etapa de Campionat Mondial si era privit ca principal favorit la victoria din Tunisia. Pentru Mani insa, zilele care au urmat au fost un antrenament foarte bun avand in vedere ca spera sa revina la Dakar.

Alex Garbacea a venit in Tunisia dupa ce doar cu o luna in urma a suferit o interventie chirurgicala la piciorul stang. Dupa ce in 2008 in Raliul Faraonilor a reusit sa termine in primii 10, in aceasta etapa din mondialul de rally-raid s-a clasat pe locul 5 la categoria Productie.

Raliu s-a incheiat cu o probă care, desi a masurat doar 132 de km, le-a dat multa bataie de cap concurentilor din cauza furtunii de nisip. La km 80 al probei speciale, vizibilitatea s-a redus foarte mult din cauza vantului puternic si furtuna a continuat pana la finalul probei. Din cauza furtunii, organizatorii au fost nevoiti sa mute finish-ul oficial al raliului de la capatul ultimei probe speciale in parcul de asistenta din Douz.

Podium pentru Marcel Butuza


Dupa aceast raliu, Marcel Butuza, Mani Gyenes si Alex Garbacea spera sa isi poata continua programul de Campionat Mondial din acest sezon si sa ajunga la Raliul Sardiniei si la cel al Faraonilor.

Marcel Butuza (locul 3 la clasa Producţie - team manager): "Pentru noi, Raliul Tunisiei a fost un raliu bun per ansamblu. Din pacate, in etapa a 4-a am pierdut locul 1 la clasa Productie pentru ca lui Mani i-a cedat cutia de viteze, dar ma bucur ca am ajuns toti cu bine la finish si nu ne-am accidentat. Chiar daca ieri spuneam ca etapa a 5-a a fost cea mai grea din acest raliu si ca pe 7 mai avem o proba scurta, ei bine etapa 6 a fost cea mai dificila. Am mers astazi foarte multi kilometri in furtuna si a trebuit sa traversam dune in conditii extrem de grele in ceea ce priveste vizibilitatea".

Mani Gyenes (locul 4 clasa SuperProductie +450 cmc): "Raliul Tunisiei a fost o experienta buna pentru ca nu am mai concurat niciodata aici, chiar daca in urma cu patru ani am venit pentru o sesiune de antrenament. Este foarte greu acum la final, pentru ca in loc sa ma bucur de victoria la clasa Prodcutie trebuie sa ma multumesc cu locul 8 la general si cu 4 la SuperProductie. Asta este. Dupa ce mi s-a stricat cutia de viteze raliul a fost pentru mine un foarte bun antrenament. Ma bucur insa ca suntem toti la finish si il felicit pe Marcel pentru rezultat si pe Alex pentru revenirea in rally-raidul mondial".

Alex Garbacea (locul 5 clasa Productie): "Ma bucur ca am terminat raliul pentru ca nu a fost usor sa ma reacomodez cu navigatia dupa road book si GPS, avand in vedere pauza de aproape doi ani. A fost o adevarata provocare sa ajungem azi la finish din cauza furtunii, insa ma bucur ca am reusit sa imi pastrez pozitia de la clasa Productie si sper sa revin in Africa pentru Raliul Faraonilor".


Distribuie pe Facebook
mai multe