Amenzile de circulatie vor creste din luna mai, ca urmare a majorarii salariului minim

Amenzile de circulatie vor creste din luna mai, ca urmare a majorarii salariului minim
  • Cea mai mica amenda va fi de 250 lei, cea mai mare de 2.500 lei
  • Ce amenzi risti in functie de regulile incalcate
  • 2016, un an cu majorari notabile pentru soferi
Distribuie pe Facebook

Astazi va fi adoptata o Hotarare de Guvern conform careia salariul minim brut pe economie va creste incepand cu luna mai a anului urmator la 1.250 de lei. Desi este o veste imbucuratoare pentru o categorie larga de populatie, pentru soferi aceasta majorare se traduce prin amenzi mai mari cu aproape 20 de procente.

Cea mai mica amenda va fi de 250 de lei si cea mai mare de 2.500 de lei
In prezent, salariul minim brut este de 1.050 de lei, insa in luna mai el va ajunge la 1.250 de lei. Pentru ca punctul de amenda este calculat in functie de salariul minim, aceasta crestere are un impact important asupra valorii amenzilor de circulatie.

Conform Codului Rutier, un punct-amenda este achivalent cu 10% din salariul minim pe economie, asadar un punct va fi egal cu 125 de lei in loc de 105 lei cat este in prezent. Ultima majorare a venitului minim si implicit a amenzilor a avut loc in luna iulie a anului curent.

Incepand cu luna mai a anului urmator, cea mai mica amenda auto va fi de 250 de lei,echivalentul a doua puncte de penalizare, in timp ce cea mai mare va ajunge la 2.500 de lei in cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice, amenzile vor fi si mai mari.

Sanctiunile sunt impartite in cinci clase, ultima fiind destinata doar persoanelor juridice. Fiecarei clase ii corespunde un numar de puncte-amenda. Astfel, pentru clasa I sunt 2/3 puncte amenda (intre 250 si 375 lei), clasa II - 4/5 puncte (500 - 625 lei), clasa III - 6-8 puncte (750 - 1000 lei), clasa IV - 9-20 puncte (1125 - 2500 lei), clasa V - 21 - 100 puncte (2625 - 12.500).

Ce amenzi risti in functie de regulile incalcate
Cele 4 clase de sanctiuni pentru persoane fizice corespund regulilor incalcate in trafic.

Conform Codului Rutier, schimbarea directiei de mers fara semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberarii documentului prin care s-a constatat avaria, lasarea libera a volanului in timpul conducerii, nerespectarea culorii galbene a semaforului, lipsa centurii de siguranta, folosirea telefonului mobil a volan si depasirea cu 10-20 km/h a limitei de viteza sunt incadrate in clasa I si vor atrage dupa sine o amenda intre 250 si 375 de lei.

Clasa a II-a include: nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor si neacordarea prioritatii vehiculelor care au acest drept, nerespectarea culorii rosii a semaforului, lipsa trusei medicale, a triunghiului reflectorizant si stingatorului de incendiu, precum si neacordarea de prioritate pietonilor care traverseaza pe la zebra. Pentru aceste fapte risti amenzi intre 500 si 625 lei.

In a treia clasa de sanctiuni intra conducerea cu permisul expirat, circulatia pe sens opus sau drum inchis, conducerea unui vehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora, precum si depasirea vitezei legale cu 21-30 km/h. Amenzile pentru aceste fapte sunt cuprinse intre 750 si 1000 lei incepand cu 1 mai 2016.

Cea mai mare amenda care i se poate acorda unei persoane fizice, cea de 2.500 de lei, este masura contraventionala pentru circulatia cu ITP-ul expirat, neutilizarea anvelopelor pentru iarna pe drumurile cu zapada, depasirea cu 50% a vitezei maxime admise si pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice.

2016, un an cu majorari notabile pentru soferi
Anul urmator este al saselea an consecutiv in care amenzile auto cresc. Doar pe parcursul anului 2015 s-au inregistrat doua majorari, ambele influentate de cresterea salariului minim. O alta crestere de preturi care ii nemultumeste pe soferi si care a fost indelung discutata in ultimele luni a fost majorarea preturilor la politele RCA.

Exista insa si vesti bune in privinta asigurarilor auto. Soferii care accepta sa fie monitorizati prin GPS si urmariti in vederea stabilirii disciplinei la volan, pot obtine preturi mai mici la RCA. In acelasi timp, o alta veste buna pe langa tirada de majorari este si faptul ca incepand cu luna viitoare vom plati un pret mai mic la carburant ca urmare a micsorarii TVA de la 24 la 20%.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 30 Decembrie 2015