Au inceput lucrarile la Centura ocolitoare a orasului Comarnic

Au inceput lucrarile la Centura ocolitoare a orasului Comarnic
Luni, 6 noiembrie 2023, au inceput lucrarile la Centura ocolitoare a orasului Comarnic, unul dintre cele mai asteptate proiecte de descongestionare a traficului de pe Valea Prahovei. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Iulian Dumitrescu, intr-un an se va circula pe acest drum. Constructia Centurii Comarnic a debutat pe o ruta paralela cu DN1, astfel ca nu va perturba, in aceasta iarna, de sarbatori, traficul in zona. Legaturile cu DN1 vor fi realizate la finalul lucrarii.
Distribuie pe Facebook

„Ma bucur foarte mult ca am inceput lucrarile la Centura Comarnic. Marturisesc ca este una dintre cele mai importante zile de cand am preluat functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. Nu pentru ca Centura Comarnic ar fi cel mai important proiect, nici pentru ca ar fi cel mai mare. Ci pentru ca, atunci cand am spus ca vreau sa construim centuri ocolitoare ale oraselor de pe Valea Prahovei, oamenii credeau ca e imposibil. Iata ca, dupa 30 de ani de neputinta a mai multor administratii locale si centrale, lucrurile s-au schimbat si visurile oamenilor se transforma in realitate. Centura Comarnic este un proiect al Prahovei care doreste sa se dezvolte si sa-si atinga potentialul urias. Centura Comarnic este o forma de respect pentru prahoveni si pentru romanii care circula pe DN1”, a declarat Iulian Dumitrescu, presedintele Consiliului Judetean Prahova, la inceperea constructiei Centurii Comarnic.

Varianta ocolitoare a orasului Comarnic, care va avea o lungime de aproape 6 km, este construita pentru ca autoturismele sa circule pe acesta cu o viteza de 90 km/ora, ceea ce insemna ca va putea fi parcursa in 4 minute. In prezent, pe DN1, pe portiunea care trece prin Comarnic, valorile de trafic inregistrate in perioada sarbatorilor si a week-end-urilor sunt situate intre 35.000 si 40.000 de autovehicule/zi, la o viteza medie de 30 km/h. In plus, in Comarnic exista mai multe puncte de gatuire a traficului (treceri de pietoni, parcari in zona centrala si intersectii) care afecteaza direct traficului rutier, pe acest sector formandu-se cozi de autovehicule pe o lungime de aproximativ 7-8 km. Proiectul Centurii Comarnic a fost initiat de Consiliul Judetean Prahova si este finantat de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, din Programul Operational Transporturi 2021-2027.

„Eu vreau sa ii felicit pe cei de la Consiliul Judetean Prahova ca, intr-un timp atat de scurt, au reusit ca protocolul dintre CNAIR si CJ sa fie materializat. Noi am semnat anul trecut si anul acesta peste 60 de protocoale prin care am descentralizat lucrari de acest tip catre autoritatile publice locale, dar prea putine au ajuns la stadiul in care sa fie implementate. Aici lucrurile au intrat pe fagasul normal, pe partea de executie. Durata de executie din contract este de 21 de luni, dar, daca aici lucrurile se intampla mai repede, nu pot decat sa ma bucur. Mai mult, am semnat un parteneriat si pentru Azuga-Busteni. Am inteles de la domnul presedinte ca licitatia se va finaliza pana la sfarsitul anului, dupa care se va intra in faza de proiectare, iar din primavara vor incepe lucrarile”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la Comarnic.

Centura va ocoli orasul Comarnic si DN1 prin vest. Proiectul presupune si construirea a trei poduri noi, dar si dublarea podului peste raul Prahova de pe DJ101R. In acelasi timp, se va construi un pasaj peste raul Prahova si calea ferata Ploiesti-Brasov. La intersectiile cu DN1, sunt prevazute sensuri giratorii dimensionate astfel incat sa preia traficul actual care va proveni de pe centura Comarnic si din orasul Comarnic. Centura Comarnic va servi ca drum de descarcare a viitoarei autostrazi. Licitatia pentru acest obiectiv de investitii a fost castigata de asocierea S.C. FRASINUL S.R.L. (lider) – S.C. ARTEHNIS S.R.L., la valoarea de 236.740.000,00 lei fara TVA.

„Pentru a realiza un proiect precum Centura Comarnic, iti trebuie multa munca, determinare si o echipa unita. Si asta avem noi la Consiliul Judetean Prahova. In numele prahovenilor si in numele tuturor celor care au stat in trafic pe Valea Prahovei, ii multumesc domnului ministru Grindeanu ca ne-a fost un partener onest si hotarat, ca are o echipa extrem de performanta la Ministerul Transporturilor – la fonduri si la CNAIR”, a mai spus Iulian Dumitrescu.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 7 Noiembrie 2023