Benzina si motorina, mai ieftine incepand cu 1 ianuarie 2020. Cat va costa un plin

Benzina si motorina, mai ieftine incepand cu 1 ianuarie 2020. Cat va costa un plin
  • Supraaciza la carburant eliminata de la 1 ianuarie
  • A fost introdusa in 2017 de guvernul Ponta
  • A generat venituri de 5.8 milioane de lei
Distribuie pe Facebook

Supraacciza la carburant, in valoare de 0.32 lei pe litru, va fi eliminata din prima zi a anului viitor. Proiectul a fost adoptat cu 280 de voturi pentru, un vot contra si o abtinere.

In aceeasi zi in care a anuntat ca punctul de amenda ar putea sa nu mai fie inghetat in 2020 la 145 de lei, prim-ministrul Ludovic Orban a mai facut o dezvaluire care, de aceasta data, ar trebui sa ii bucure pe soferi: Guvernul vrea sa renunte la supraaciza pe carburant, introdusa de guvernul Ponta in 2017.

Cu acea ocazie, Orban nu a mentionat data de la care ar urma sa fie eliminata, dar acum este totul clar. In urma votarii unui proiect pe aceasta tema, supraaciza la carburant in valoare de 0.32 lei pe litru va fi eliminata de la 1 ianuarie 2020.

Proiectul a trecut cu 280 de voturi pentru, un vot contra si o abtinere. Camera Deputatilor a fost forul decizional.

Asta inseamna ca incepand de anul viitor, soferii ar trebui sa plateasca cu aproximativ 15 lei mai putin pentru un plin de combustibil. Aceasta suma a fost calculata raportat la umplerea unui rezervor de circa 45 de litri.

De la introducerea ei in 2017, supraaciza la carburant a generat venituri de 5.8 milioane de lei, suma care ar fi trebuit folosita pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Numai ca acesti bani nu au fost evidentiati in mod separat in executia bugetara, asa cum ar fi trebuit, asa ca este incert cum au fost folositi.

Eliminarea supraacizei ar putea genera probleme cu Uniunea Europeana pentru ca fara cei 0.32 lei pe litru, valoarea totala a accizelor pentru carburanti ar urma sa fie cu 0.06 lei mai mica decat valoarea minima a accizelor pentru carburanti impusa de UE.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 5 Decembrie 2019