Comisia de buget a Senatului a anulat majorarea accizei la carburant. Preturile ar putea reveni la normal

Comisia de buget a Senatului a anulat majorarea accizei la carburant. Preturile ar putea reveni la normal
  • Majorarea accizei la carburant a fost eliminata
  • Decizia a fost luata de Comisia de buget din Senat
  • Aceasta masura este doar consultativa
Distribuie pe Facebook

Potrivit celor mai recente informatii, Comisia de buget din Senat a anulat majorarea accizei la carburant, anuntata de Guvern la sfarsitul lunii august. Din pacate insa, rolul Comisiei este unul consultativ, astfel ca decizia finala o are tot Parlamentul care stim deja cum va vota.

Finalul verii a adus inca o veste proasta din partea Guvernului Tudose, care a anuntat ca vrea sa reintroduca o supraacciza la carburant. In ciuda tuturor asigurarilor ca pretul la pompa nu va creste, romanii au inceput sa plateasca cu 0,16 lei pe litru mai mult inca de la 15 septembrie.

Partea proasta este ca o marire similara este asteptata pentru 1 octombrie, cand pretul combustibilului va creste cu 0,32 lei pe litru. Cu toate acestea, situatia ar putea fi salvata de Comisia de buget din Senat, insa sansele sunt extrem de mici, spre nule.

Membrii acesteia tocmai au adoptat un raport la ordonanta 25/2017, prin care a fost operata aceasta majorare inutila. Astfel, articolul de lege care prevedere majorarea accizei la benzina si motorina a fost eliminat.

Din nefericire insa, deciziile acestei Comisii sunt mai degraba consultative, astfel ca Parlamentul poate sa tina sau sa nu tina cont de acestea. Pentru ca eliminarea accizei sa intre in vigoare, este nevoie de votul parlamentarilor, care nu este clar cand va avea loc.

Dupa modelul una calda, una rece, aceasta decizie vine in aceeasi zi in care autoritatile au anuntat ca pregatesc o noua forma de taxa auto. Mai mult decat atat, alesii vor ca si impozitul pe masini sa sufere unele modificari incepand cu ianuarie 2019.

Daniel Anghel, seful Departamentului de impozite si taxe indirecte, sustine ca "Impozitul are la noi aceeasi forma ca si acum 10 ani, or progresul tehnologic, discutiile in ceea ce priveste schimbarile climatice erau cu totul altele acum 10 ani. In ton cu recomandarile europene, necesitatea sistemului de impozitare anuala ar trebui, asa cum recomanda si Comisia Europeana, construita pe principii de mediu care sa aiba in formula de calcul si componenta de dioxid de carbon si norme Euro, intrucat vorbim si de alte emisii toxice care sunt nocive sanatatii umane."

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 27 Septembrie 2017