Cu mintea treaza: campanie anti-alcool inedita din Moldova

Cu mintea treaza: campanie anti-alcool inedita din Moldova
  • La nivel global, mor anual 320.000 de oameni din cauza consumului
  • Media anuala de consum in Moldova este de 18 litri alcool pur/cap locuitor
  • Tara vecina este premianta la capitolul consumatori de bauturi alcoolice la nivel mondial
Distribuie pe Facebook

Ministerul Sanatatii de peste Prut isi face mai bine treaba decat cel din Romania. O dovada este campania agresiva pe care acest minister a inceput-o in randurile soferilor care beau la volan.

Se pare ca la vecinii nostri din Republica Moldova, consumul de alcool este o reala problema. Tara are cea mai mare rata din Europa in ceea ce priveste numarul de decese cauzate de ciroza si alte boli agravate de consumul de alcool, dar si o crestere semnificativa de accidente rutiere cauzate de consumul acestora.

Nici Romania nu sta foarte bine la acest capitol, numarul celor opriti de politie in trafic si testati cu alcool-test fiind in crestere. La fel si numarul de accidente grave provocate de catre soferii care s-au urcat beti la volan. Insa cu toate astea, Ministerul Sanatatii din tara noastra nu ia nicio masura. Poate nu strica sa invatam de la vecinii nostri care, desi mai putini la numar, se preocupa de acest fenomen nefericit.

Statisticile arata ca odata ce te-ai urcat sub influenta bauturilor alcoolice la bordul unei masini, in scopul de a o conduce, riscul de a produce un accident creste de 50 de ori. Si asta pentru ca, desi nu ne dam seama, capacitatea omului de a-si pastra concentrarea la sofat scade simtitor, la fel si aceea de a raspunde imediat si precis in cazul unei situatii de urgenta. Asadar, chiar si daca suntem numai usor ametiti, lucizi, coerenti, putem produce accidente grave in care putem omori oameni nevinovati.

Cu toate ca cifrele nu prea arata bine, Guvernul Ponta a decis sa modifice Codul Rutier si sa creasca limita permisa de alcool. Adica daca esti prins cu o alcoolemie mai mica de 0.08 grame alcool pur in aerul expirat, nu mai risti dosar penal, doar amenda. Si, daca cumva esti "alcoolizat" cu mai putin de 0.02 grame, nu patesti nimic. Pe principiul ca o bere sau un pahar de vin nu strica nimanui. Asa cum Victor Ponta a spus cu gura lui AICI.

Asadar, poate nu strica sa invatam de la altii. Adica nu ar strica sa vedem cat mai multe campanii de acest gen la televizor si online, menite sa sensibilizeze opinia publica. Necenzurate, aratate pe fata, ca sa ne dam seama ce se poate intampla daca ne urcam beti la volan.

Distribuie pe Facebook
mai multe