Cum sa alegeti cele mai potrivite anvelope de vara?

Cum sa alegeti cele mai potrivite anvelope de vara?
Cand temperatura medie zilnica a aerului este peste zero grade, atunci putem spune ca primavara este chiar dupa colt. Ne putem astepta la temperaturi din ce in ce mai ridicate, la zile mai lungi si mai insorite, iar pericolul inghetului a trecut.
Distribuie pe Facebook

Asta inseamna ca este timpul sa schimbam anvelopele de iarna cu anvelope de vara. Specialistii spun ca putem trece in siguranta la anvelopele de vara atunci cand temperatura se mentine la + 7 grade Celsius timp de o saptamana. In cazul in care nu vom trece la anvelopele de vara, experienta de condus nu va fi prea confortabila. Odata cu venirea primaverii, este deosebit de important sa luam in considerare conditiile meteorologice atunci cand alegem anvelopele.

De ce este necesar sa schimbam anvelopele de iarna cu anvelope de vara?

Anvelopele de iarna sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc mai moale, a carui elasticitate creste semnificativ in contact cu asfaltul fierbinte. Pe masura ce elasticitatea compusului de cauciuc creste, scade aderenta la drum, se accelereaza uzura benzii de rulare, creste riscul ca aceasta sa se perforeze la trecerea peste un obstacol si, de asemenea, creste si distanta de franare. Poate ca cel mai important este ca elasticitatea si moliciunea excesive ale compusului de cauciuc afecteaza capacitatea de aderenta a vehiculului. Din toate aceste motive, la fabricarea anvelopelor de vara se utilizeaza un compus de cauciuc mai rigid, cu un continut mai scazut de polimeri de siliciu. Anvelopele de vara difera de anvelopele de iarna si prin designul benzii de rulare. Mai precis, banda de rulare prezinta o directie longitudinala pronuntata, caneluri mai inguste si lamele cu o alta configuratie. Toate aceste caracteristici reduc riscul de acvaplanare, imbunatatesc aderenta pe suprafetele de drum uscate si umede, asigura stabilitate si previn deformarea anvelopei in timpul manevrelor, asigura o distanta scurta de franare si o manevrabilitate excelenta.

Cum sa alegeti anvelopele de vara potrivite?

Decizia de schimbare a anvelopelor trebuie luata in functie de conditiile de sofat. Mai ales la inceputul primaverii cand majoritatea soferilor se gandesc sa inlocuiasca anvelopele de iarna, vremea inca poate fi instabila, cu schimbari semnificative de temperatura intre zi si noapte. Daca utilizati vehiculul in principal dimineata si seara, atunci nu va grabiti sa instalati anvelopele de vara. Este recomandat sa faceti trecerea la cauciucuri de vara atunci cand temperatura medie zilnica atinge 5-7°C, devine stabila si pericolul inghetului a trecut. Daca va hotarati sa nu achizitionati un nou set de anvelope, ci sa folositi anvelopele de iarna, atunci verificati gradul de uzura si grosimea ramasa a benzii de rulare, care nu trebuie sa fie mai mica de 2,5-3mm. Daca grosimea benzii de rulare este mai mica de 2,5 mm, atunci aderenta la drum va fi insuficienta. In mod ideal, toate anvelopele ar trebui schimbate simultan, chiar daca anvelopele din fata par sa fie mai uzate. Atunci cand schimbati toate anvelopele deodata, asta va contribui la o mai buna manevrabilitate a masinii si va creste durata de viata si rezistenta anvelopelor. Incercati sa schimbati toate anvelopele deodata, mai ales ca acum puteti opta pentru anvelope ieftine de vara care ofera performanta, confort la condus, beneficiind totodata de o durata lunga de functionare. Totusi, atunci cand achizitionati anvelope noi, este important sa selectati modelul corect al benzii de rulare in conformitate cu conditiile de functionare a vehiculului. De exemplu, pentru a beneficia de o experienta de condus confortabila si linistita, cele mai potrivite anvelope sunt cele simetrice, cu model nedirectional. Aceste anvelope sunt prevazute cu caracteristici bine echilibrate. Anvelopele cu profil asimetric al benzii de rulare sunt cele mai versatile, acestea asigurand o foarte buna capacitate de aderenta a masinii atat pe suprafete uscate, cat si pe suprafete umede. Tocmai din acest motiv, masinile sport sunt adesea echipate cu anvelope cu profil asimetric al benzii de rulare. Anvelopele cu model de directie sunt obligatorii in regiunile ploioase si in sezonul ploios, deoarece sunt foarte rezistente la acvaplanare.

Factori importanti de care sa tineti cont la achizitionarea anvelopelor

Cu cat anvelopele sunt depozitate o perioada mai indelungata de timp, cu atat se scurteaza durata lor de viata, deoarece cauciucul tinde sa imbatraneasca. Prin urmare, este indicat sa cumparati anvelope care au fost fabricate cu cel mult doi ani in urma. In general, anvelopele mai rigide prezinta o mai buna rezistenta la uzura, in timp ce cauciucul moale are o aderenta mai buna. Pentru jantele din aliaj usor, ar trebui sa optati pentru anvelope cu un indice de sarcina ridicat, deoarece sunt mai putin predispuse la perforarea peretilor laterali, chiar daca determina o usoara crestere a consumului de combustibil. Atunci cand alegeti dintre dimensiunile anvelopelor recomandate de producatorul auto pentru sezonul cald, este recomandat sa acordati prioritate anvelopelor mai largi, deoarece au o suprafata de contact mai mare. Totusi, tendinta de acvaplanare poate fi, de asemenea, mai mare. Anvelopele vor avea o durata de functionare mai lunga si vor asigura o performanta superioara daca sunt proiectate de producatori renumiti. Pe langa faptul ca producatorii de renume beneficiaza de instalatii si echipamente moderne si de locuri de testare, dispun totodata si de propriile lor centre de cercetare, astfel incat pot dezvolta si pot implementa in mod activ tehnologii inovatoare. Gama de produse pusa la dispozitie de producatorii de top cuprinde adesea anvelope fiabile, sigure, de inalta performanta si de calitate superioara.

Este deosebit de important sa prioritizati calitatea si fiabilitatea, deoarece acesti factori afecteaza in mod direct siguranta traficului rutier. Calitatea si fiabilitatea anvelopelor influenteaza manevrabilitatea vehiculului, stabilitatea pe drumuri, performanta off-road si distanta de franare. Prin urmare, abordati in mod responsabil procesul de selectare si achizitionare a unui nou set de anvelope si respectati intotdeauna recomandarile producatorului auto. Dupa achizitionarea unui nou set de anvelope, incercati sa contribuiti la durata lor de functionare si sa preveniti uzura prematura. Puteti face asta monitorizand periodic starea componentelor suspensiei si renuntand la stilul agresiv de condus, in special oprirea si pornirea brusca a vehiculului. Cu o intretinere corespunzatoare a anvelopelor, va veti imbunatati confortul si siguranta la volan si, totodata, veti amana investitia intr-un nou set de anvelope.

Distribuie pe Facebook
mai multe