Drumurile si infrastructura sunt jenante, dar autoritatile scumpesc rovinieta: "Se va majora cu cel putin 85%"

Drumurile si infrastructura sunt jenante, dar autoritatile scumpesc rovinieta: "Se va majora cu cel putin 85%"
  • Autoritatile scumpesc rovinieta
  • Ministerul Transporturilor a publicat un act normativ
  • Tariful va fi majorat cu cel putin 85%
Distribuie pe Facebook

Potrivit unui act normativ publicat de Ministerul Transporturilor, pretul rovinietei urmeaza sa creasca considerabil in 2018. Acest lucru se va intampla chiar daca drumurile patriei sunt sub orice critica, infrastructura este la pamant, iar autostrazile sunt in plop si plopul in aer.

Acum cateva zile, asa-zisi specialisti din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere s-au deplasat pe lotul 3 al Autostrazii Sebes - Turda pentru a constata ca segmentul respectiv, cu o lungine de 12,5 kilometri, nu poate fi dat in folosinta desi a fost finalizat inca din 2016.

Motivul? Grave probleme de executie, inclusiv anumite portiuni unde bretelele de acces au o latime de numai 2 metri, si altele unde asfaltul este extrem de alunecos, din cauza materialelor folosite in procesul de constructie.

Din pacate, astfel de cazuri nu sunt deloc izolate in contexul in care autoritatile competente sunt conduse de oameni incompetenti, drumurile sunt construite deficitar iar infrastructura este la pamant. Chiar si asa, Ministerul Transporturilor a publicat un act normativ conform caruia pretul rovinietei va creste in urmatoarele 12 luni.

Tariful va fi majorat "cu cel putin 85%" pentru vehiculele mai grele de 3,5 tone (categoriile C si D) folosite pentru transportul marfurilor.

Potrivit noilor tarife, rovinieta pentru vehiculele cu masa cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone va creste de la 4 la 12 euro pentru o zi, de la 16 la 30 de euro pentru o saptamana, de la 32 la 60 de euro pentru 30 de zile, de la 92 la 171 de euro pentru 90 de zile si de la 320 la 600 de euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa cuprinsa intre 7,5 si 12 tone, rovinieta se va scumpi de la 7 la 12 euro pentru o zi, de la 28 la 33 de euro pentru 7 zile, de la 56 la 66 de euro pentru 30 de zile, de la 160 la 188 de euro pentru 90 de zile si de la 560 la 660 de euro pentru 12 luni.

Asa cum era si normal, tarifele de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania achitate anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ raman valabile. In plus, cei care au masini inmatriculate in alte state vor achita rovinieta "in valuta liber convertibila la echivalentul tarifului exprimat in euro sau lei," la cursul de schimb al zilei comunicat de BNR la data cumpararii.

Distribuie pe Facebook
mai multe