Locuri de parcare pentru absolut toti locatarii din Bucuresti: cum ti se pare?

Locuri de parcare pentru absolut toti locatarii din Bucuresti: cum ti se pare?
Politicienii au idei trasnite, asta e clar. Insa unele s-ar putea dovedi a fi excelente, daca ar reusi cineva, cumva, punerea lor in practica. De exemplu, se lucreaza la un proiect in Bucuresti care va asigura cate un loc de parcare pentru fiecare apartament.
Distribuie pe Facebook

Cum ar fi daca ar exista locuri de parcare pentru toti soferii si toate masinile din Bucuresti? Cum ar fi daca nu ar mai trebui sa parchezi masina la bloc pe trotuar, pe trecerea de pietoni sau acolo unde este interzis? Da chiar, cum ar fi daca Romania ar intra in secolul XXI si am deveni o tara normala?

Momentan, suntem departe de normalitate, din pacate. Din cauza politicienilor care sunt disperati sa fure, in loc sa isi faca treaba si sa-i ajute pe cetateni. Mai mult, unii politicieni au creierul atat de praf, incat iau masuri impotriva cetatenilor si promoveaza lucrurile negative. Dar exista, din cand in cand, propuneri care ne-ar face cu adevarat viata mai buna, daca s-ar finaliza.

Un proiect isi doreste sa calculeze exact numarul de posesori de autoturisme si sa oblige autoritatile locale sa construiasca cate un loc de parcare in oras pentru fiecare cetatean, evident, cu plata. Ideea este una excelenta si, daca imediat dupa '90 legea ar fi fost aplicata si respectata, acest lucru era deja realizat.

Conform legii, blocurile nou construite trebuie sa aiba locuri de parcare pentru aproape toate apartamentele. Evident, constructorii care dau spaga la autoritati nu sunt speriati si construiesc blocuri uriase, cu sute de apartamente, dar cu numai 20 de locuri de parcare. Sau, in unele cazuri, cu niciun loc de parcare. Si cumparatorii care dau banul ajung sa-si lase masinile pe unde apuca, blocand traficul.

In Bucuresti, pe langa blocurile noi care nu respecta legea, mai exista si blocurile vechi. Sunt cartiere foarte aglomerate, cu blocuri de 10 etaje, in care nu sunt suficiente locuri de parcare. Un bloc normal are cate 40 de apartamente pe scara. Dar un bloc poate avea 10-15 scari, ceea ce inseamna ca acolo traiesc mii de oameni. Daca vorbim de cartiere super inghesuite, precum Militari, Drumul Taberei, Berceni sau Pantelimon, unde locatarii intind mana din blocuri diferite si fac schimb de ziare, ajungem sa avem pe un singur loc de parcare chiar si 50 de oameni.

Unii primari au construit in ultima vreme locuri de parcare in sectoarele lor. Dar nu suficiente. Altii nu au facut nimic, ba chiar au renuntat la unele locuri si parcari ca sa faca parcuri sau ca sa vanda terenul unor mafioti. De construit, s-ar putea construit foarte usor locuri de parcare, mai ales ca exista locuri. Se poate renunta la gradinitele din fata si spatele blocurilor, adica la spatiile verzi, care oricum sunt pline cu gunoaie aruncate de vecini.

O alta solutie este ca la fiecare 2-3 blocuri sa se construiasca o parcare subterana. Sau chiar una moderna, cu etaj. Asta ar insemna ca o parcare subterana nu ia niciun spatiu verde, iar pe o parcare supraetajata, desi la sol este amprenta a 10 automobile, acolo ar putea incapea 50-100 de masini. Evident, daca s-ar vrea acest lucru.

Autoritatile au abordat o strategie total gresita pentru centrul orasului, si anume, cresterea pretului la parcare chiar si la 20 lei/ora. Asta nu va elimina aglomeratia sau poluarea, ci va incuraja parcagii si stationarea in locuri nepermise. In zonele rezidentiale, la blocuri, solutia ar fi construirea unui numar de locuri pentru parcaj echivalent cu numarul apartamentelor. In medie, cam cate apartamente sunt intr-o scara de bloc, tot atatea masini sunt. Poate ca un vecin batran nu are masina, dar Gigel de la parter are 3...

Tot ce putem este sa speram ca acest proiect sa devina realitate. Nu este greu de pus in practica, spatiu este, cheltuielile nu sunt uriase. In plus, toate aceste locuri rezidentiale sunt ca si cele de acum, adica cu o plata anuala. Cu siguranta, unui sofer ii va convine sa achite anual o taxa, in loc sa isi lase masina unde apuca si sa primeasca amenzi de la Politia Locala sau, mai rau, sa ramana fara ea.

Ce parere ai, ar fi buna o asemenea legea care sa-i oblige pe primari sa faca cate un loc de parcare pentru fiecare posesor de automobil?

Distribuie pe Facebook
mai multe