Accidentele auto mortale, reglementate prin lege: de ce va urma un carnagiu pe soselele din Romania

Accidentele auto mortale, reglementate prin lege: de ce va urma un carnagiu pe soselele din Romania
  • Legea trebuie promulgata de Presedinte
  • Romania, pe locul 1 in Europa la accidente mortale
  • Legea incurajeaza vitezomanii sa o calce
Distribuie pe Facebook

Cand sunt pusi in functie, politicienii depun un juramant. La fel ca medicii si politistii. Acest juramant, facut cu mana pe inima si Biblie, spune ca toate masurile pe care le iau sunt in avantajul si in beneficiul cetateanului. Cetatean care l-a votat ca sa faca legi menite sa-i ofere un trai mai bun. Asta e valabil intr-o tara normala, nicidecum in Romania, in care politicienii tocmai au dat unda verde pentru accidentele mortale auto.

Romania s-a aflat inca din 1995 in fruntea accidentelor mortale pe cap de locuitor la nivelul Europei. Prin 2014, lucrurile se imbunatatisera putin si nu mai eram campioni la oameni morti in urma accidentelor, dar in 2016 am devenit iar lideri. Si in 2017 am devenit lideri detasati. Ei bine, se pare ca 2018 va fi un an de glorie, in care tara noastra va reusi o performanta uluitoare, de a avea mai multi oameni morti in accidente rutiere decat tarile din lumea a 3-a.

In fruntea tarii se afla peste 600 de parlamentari. In Franta, o tara "putin" mai mare ca Romania si mult mai evoluata, una din marile puteri ale mapamondului, exista un senator la fiecare 200.000 de cetateni si un deputat la fiecare 100.000 de oameni. Dar ce, Romania e asa de fraiera ca Franta??? La noi, exista un senator pentru fiecare 70.000 de cetateni si cate un deputat la 50.000 de oameni. Dar am putea trece peste aceste cifre aberante, intr-o tara precum Romania, daca acesti oameni alesi de noi si platiti din bani publici, si-ar face treaba.

Adica daca s-ar zbate sa faca autostrazi noi, spitale noi, scoli noi, daca s-ar agita sa faca ceva pentru copii si batrani, daca ar da din coate sa produca locuri noi de munca, daca ar scadea somajul si inflatia, daca ar face ca turismul sa explodeze, daca s-ar chinui sa atraga fonduri europene, daca... intr-un cuvant, ne-ar face viata mai buna. Insa toti acesti parlamentari nu fac absolut nimic pentru oamenii Romaniei.

Iar aceste lucruri sunt in permanenta confirmate de aberatiile legislative. Pe langa Coduri Penale care ii incurajeaza pe infractori, mai vine si cate o lege halucinanta care te face sa te intrebi daca exista si parlamentari cu probleme mintale. Cu siguranta, exista mai multi astfel de indivizi care pun mai presus de o tara intreaga, propriul interes si propriile dorinte nascute din frustrari.

Florin Roman, deputat PNL vesnic grabit pentru a face lucruri in slujba cetateanului, un client foarte bun al autospecialelor de politie dotate cu radar, a venit cu un proiect menit sa taie craca politistilor care vor sa-i prinda pe vitezomani. Initial, propusese ca aparatele radar sa nu mai fie in masini fara inscriptii, iar agentii care utilizeaza radare de tip pistol sa le utilizeze doar in apropierea masinilor cu insemne. Acest proiect nu a trecut, insa tocmai a trecut de parlament un alt proiect, initiat tot de domnul Florin Roman. Si anume, aparatele radar, care in Romania sunt numai de tip mobil, trebuie sa fie semnalizate din timp cu panouri.

Mai pe romaneste, daca exista o zona periculoasa in care soferii tind sa o calce si sa produca accidente grave, politistii care se pun acolo cu aparatul radar pentru prevenirea accidentelor, trebuie sa monteze cate un panou la 1000 si la 500 de metri de radar, care sa-i avertizeze pe soferi. E ca si cum soferii ar avea un detector de radar care le spune din timp cand sa micsoreze viteza, dar si cand o pot calca peste limita legala.

Abia asteptam sa-i vedem pe politisti cum scot din portbagaje panourile, stau vreo ora sa le monteze, dupa care se pun si asteapta. Insa soferii, avertizati din timp, reduc viteza, scapa de amenda, iar peste 5 minute alearga de nebuni si se infig in primul pom, luand cu ei vieti omenesti nevinovate.

Isi poate explica cineva cum o asemenea lege vine in beneficiul cetateanului? Cum de ii poate trece prin cap o asemenea bazaconie unui politician care, se presupune, are mai mult de 3 clase? Cum sa dai o lege care practic legifereaza depasirea limitelor de viteza de catre oricine, pentru ca oricum scapa de amenda deoarece stie din timp cand vine radarul? De ce ai vrea sa incurajezi lumea sa depaseasca limita de viteza?

Ce se va intampla, de fapt? Daca aceasta lege va fi pusa in aplicare, radarele vor exista in continuare. Dar numarul amenzilor de viteza o sa scada dramatic. Iar numarul de vitezomani va exploda, pentru ca stiu ca nu primesc amenda. Din nefericire, Romania este inca tara in care amenzile ii sperie pe soferi, nu constiinta. Adica este tara in care majoritatea soferilor poarta centura de siguranta ca sa nu primeasca amenda, nu ca sa ramana in viata in cazul unui accident. Asa va fi si cu viteza: daca sunt protejati de panourile care ii avertizeaza cand e radar, soferii o vor calca in celelalte zone. Pentru ca stiu ca nu primesc amenda, siguranta rutiera nefiind interesanta pentru ei.

Romania este o tara cu infrastructura zero. Cu sosele in stare foarte proasta. Cu automobile care circula in stare precara pe drumuri publice. Si cu soferii mult prea preocupati de Facebook cand sunt la volan. Asa am ajuns si ne mentinem cu mandrie pe prima pozitie in topul tarilor cu cele mai multe victime omenesti in urma accidentelor rutiere. Numai de incurajarea vitezei reglementata prin lege de politicieni nu mai aveam nevoie. Va fi ultimul cui batut in sicriul multor oameni care, nemaifiind speriati nici de amenzi, isi vor da seama doar prea tarziu ca viteza ucide. Rusine, politicienilor!

Distribuie pe Facebook
mai multe