Mahmureala la volan este la fel de periculoasa ca si sofatul sub influenta alcoolului

Mahmureala la volan este la fel de periculoasa ca si sofatul sub influenta alcoolului
  • Mahmureala la volan este la fel de periculoasa ca si sofatul sub influenta alcoolului
  • Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma a doua studii realizate separat
  • Soferii mahmuri sunt predusipusi sa se abata de la pozitia normala si sa faca mai multe erori
Distribuie pe Facebook

Perioada sarbatorilor este una din cele mai periculoase din punct de vedere al accidentelor provocate de soferii care se urca la volan dupa ce au consumat alcool. Acum insa, doua studii au scos la iveala ca sofatul in stare de mahmureala, dupa o noapte de petrecere, poate fi la fel de periculos ca si cel sub influenta alcoolului.

La aceasta concluzie au ajuns, separat, atat profesorul Chris Alford de la Universitea de Vest din Marea Britanie, cat si profesorul Joris Verster de la Universitatea Utrecht din Olanda.

In primul studiu, profesorul Alford a urmarit sa afle abilitatea participantilor de a conduce dupa o noapte in care au consumat mult alcool. Ei au fost invitati sa sofeze intr-un simulator care imita ambele conditii de drum, atat cel urban, in oras, cat si cel rural, pe drum de tara. Acestia trebuiau sa conduca in siguranta, fara sa puna in pericol vietile pietonilor si celorlalti participanti la trafic, timp de 20 de minute.

La final, cercetatorul britanic a observat ca soferii mahmuri erau predispusi sa conduca mai rapid, sa se abata de la pozitia normala de condus si sa faca mai multe erori. In plus, ei aveau si un timp de reactie mai slab.

"A fost un studiu cat mai aproape de realitate, cu scopul de a reflecta cat mai bine ceea ce se intampla in viata de zi cu zi atunci cand oamenii se duc la serviciu dupa ce au consumat alcool. Deficientele semnificative remarcate aici, dupa o perioada relativ scurta de sofat care reflecta un drum obisnuit pana la locul de munca, reprezinta noi descoperiri", a declarat specialistul.

In celalalt studiu, Verster a recrutat participanti sanatosi, pe care i-a rugat sa participe la un test in simulator timp de o ora. Astfel, soferii mahmuri au fost catalogati ca fiind cei care au consumat 10 sau multe bauturi alcoolice in noaptea precedenta. In urma simularii, cercetatorul olandez a descoperit ca acestia nu s-au putut concentrat atat de mult la volan si au fost mai predispusi sa isi schimbie pozitia de sofat. Verster a constatat si ca persoanele mahmure nu au condus atat de bine nici macar atunci cand nivelul de alcool din sange revenise la normal.

Distribuie pe Facebook
mai multe