Motorul diesel e pe duca: 38.000 de persoane decedate in 2015 din cauza emisiilor de diesel

Motorul diesel e pe duca: 38.000 de persoane decedate in 2015 din cauza emisiilor de diesel
  • 11.500 de morti in Europa
  • Oxidul de Azot, principalul vinovat
Distribuie pe Facebook

Un studiu a demonstrat ca numai intr-un singur an, 38.000 de persoane din lume au murit din cauza emisiilor daunatoare ale masinilor diesel. Mai precis, din pricina oxizilor de azot, cea mai daunatoare dintre funinginile pe care automobilele pe motorina le elimina pe esapament...

Acum vreo doua saptamani va aduceam aminte ca zilele dieselului sunt numarate. Si asta nu este o gluma, ci o realitate. Confirmata si de un studiu publicat de revista Nature, in care se demonstreaza ca intr-un singur an au murit 38.000 de persoane la nivel mondial din cauza emisiilor produse de automobile.

Americanii de la Nature sustin ca pe langa emisiile de CO2 care afecteaza direct natura, pe tevile de esapament ale masinilor, vapoarelor si trenurilor care merg cu carburant diesel sunt eliminate si alte noxe mortale. Principalul vinovat pentru toate aceste decese se pare ca este oxidul de azot, acea funingine neagra pe care o vezi si tu iesind pe teava de esapement de la unele automobile.

Medicii au dovedit pericolul pe care aceste noxe il prezinta, deoarece funinginea neagra este inhalata si se depune pe plamani, unde produce cancer pulmonar sau complicatii respiratorii. Studiul realizat de Nature a luat in calcul 11 piete auto din toata lumea, Europa fiind regiunea cu cele mai multe decese, adica 11.500. Urmeaza China cu 10.700 de morti, iar la capatul listei se afla Statele Unite ale Americii, o tara in care nu prea este apreciat motorul diesel, cu numai 1.100 de cazuri.

In concluzie, masinile diesel, or fi ele economice si performante, dar se pare ca ne omoara cu zile. Nu degeaba producatorii au inceput sa realizeze motorizari de capacitati mici pe benzina, supra-alimentate cu turbo, ci ca sa obtina consum de diesel si performante similare. Oricum, unele tari deja interzic accesul masinilor pe motorina in zonele centrale aglomerate, semn ca lumea a demarat un razboi impotriva dieselului si ca peste cativa ani o sa-l mai vedem doar pe vapoare.

Distribuie pe Facebook
mai multe