Noi cu Pasajul Piata Sudului, americanii cu autostrazile subterane pe 50 de niveluri

Noi cu Pasajul Piata Sudului, americanii cu autostrazile subterane pe 50 de niveluri
  • Marile orase vor avea retele subterane de tuneluri
  • Constructia lor ar fi mult mai ieftina ca podurile
Distribuie pe Facebook

In timp ce in Romania autocarele aduc cetateni trecuti de prima tinerete ca sa demonstreze ca in '92 la comanda partidului, in timp ce asfaltul din Bucuresti este carpit cu un amestec de pietris care se dizolva ca aspirina, dincolo de ocean, Elon Musk planuieste realizarea de autostrazi subterane si masini autonome care vor fi ca lifturile, dar pe 3 directii.

Elon Musk, miliardarul excentric care a scos pe piata autoturismele electrice Tesla, cel care a realizat propriile rachete spatiale cu decolare si aterizare verticala, cel care a demarat constructia unei Giga-Fabrici pentru constructia de acumulatoare electrice pentru uz casnic, adica cel care doreste sa transforme energia solara in energie accesibila marii mare, mai vine cu niste idei interesante.

Musk a anuntat, in timpul unei conferinte de presa, ca a inceput realizarea unui tunel experimental care va avea rol de usurinta a traficului pana la aeroport. Adica omul o va lua, lejer, pe sub pamant, in timp ce multimea se inghesuie in trafic, pe carosabil, stand cu orele in cozi interminabile. Insa americanul vrea sa duca aceasta idee la un alt nivel si sa creeze o retea de tuneluri subterane, pentru traficul vehiculelor autonome, care se vor putea intinde pe 50 de niveluri sub pamant.

Fondatorul Tesla spune ca aceasta solutie va face sa dispara aglomeratia din trafic, masinile devenind in mediul urban exclusiv autonome, ce se vor comporta precum niste lifturi foarte rapide, complet constiente unele de celelalte, fara riscul de a se tampona intre ele. El mai spune ca oricand, omul poate mai usor sa se duca in jos, in adancul pamantului, decat in sus, unde trebuie sa construiasca retele suspendate de sosele.

Daca ne aducem bine aminte din filme SF, cum ar fi Al 5-lea Element, viitorul parea sa devina "aerian". Adica cu orase in care masinile zboara pe toata inaltimea blocurilor si chiar peste ele. Dar din punct de vedere al sigurantei, acest lucru nu va fi posibil prea curand. Mai degraba, masinile din oras s-ar putea muta in subteran. Vor fi masini autonome comune, in care se urca persoanele si dau o comanda cu destinatia. Masinile se vor deplasa precum lifturile si ii vor duce pe oameni repede si sigur la destinatie.

Din pacate, singura problema la acest proiect ar fi faptul ca oamenii nu se vor mai bucura de peisajele urbane, ci vor vedea doar peretii galeriilor subterane. Dar sa fie oare asta un lucru rau? In Bucuresti, cel putin, sigur nu. Pentru ca nu vom mai vedea gropile, mizeria, cozile de la semafor, cocalarii cu SUV-uri care arunca gunoi pe jos sau blocurile gri si prafuite...

Distribuie pe Facebook
mai multe