NOUA TEAPA in piata auto. Ce trebuie sa faci pentru a nu fi pacalit

NOUA TEAPA in piata auto. Ce trebuie sa faci pentru a nu fi pacalit
  • Guvernul a decis la mijlocul acestei veri eliminarea Certificatului de Autenticitate
  • Astfel a crescut riscul de a cumpara nu doar o masina furata, ci si una cu identitatea furata
  • Registrul Auto Roman recomanda ceara in continuare a Certificatul de Autenticitate
Distribuie pe Facebook

Decizia de eliminare a Certificatului de Autenticitate de pe lista documentelor necesare inmatricularii unui autovehicul are si efecte negative, conform Registrului Auto Roman.

La mijlocul acestei veri, autoritatile romane au decis prin intermediul unei Ordonante de Urgenta eliminarea Certificatului de Autenticitate de pe lista documentelor necesare inmatricularii unui autovehicul.

Dupa cum precizam si la momentul respectiv, hotararea se aplica doar in cazul exemplarelor care au mai fost inscrise in Romania, pentru cele aduse de afara ramanand in continuare valabila procedura de "autentificare".

Primita cu bratele deschise si privita cu ochi buni de catre cumparatorii de auto rulate, respectiva lege are si efecte negative: exista riscul de a cumpara nu doar o masina furata, ci si una cu identitatea furata.

"(…) am facut cautarea in bazele de date cu vehicule furate si pentru vehiculele deja inmatriculate in Romania. Surprizele au fost mari, numarul de vehicule (furate – n.r.) astfel gasite s-a dublat. (…) Gruparile infractionale s-au reorientat. Lucreaza acum pe zona de fraude rent-a-car. Ce inseamna asta? Inseamna ca se inchiriaza vehicule pentru o perioada mai lunga. In interiorul acestei perioade vehiculele se inmatriculeaza in Romania, chiar isi schimba detinatorii o data sau de doua ori, dupa care vehiculul apare declarat ca fiind furat", a explicat Cristi Bucur, director tehnic RAR.

Ca sa nu cada prada noii tepe, clientii sunt sfatuiti de Registrul Auto Roman sa ceara in continuare vanzatorului Certificatul de Autenticitate la achizitionarea unui automobil, chiar daca acest lucru nu mai este obligatoriu.

"Din iulie acest an aceasta activitate (Certificatul de Autenticitate – n.r.) nu mai este obligatorie la transcrierea dreptului de proprietate pentru autovehiculele inmatriculate in Romania – asa s-a dispus, printr-o ordonanta a Guvernului – ceea ce insemna ca nu putem decat sa recomandam viitorilor cumparatori sa solicite totusi aceasta activitate, in masura in care considera ca a-ti achizitiona un vehicul nu este acelasi lucru cu a-ti achizitiona o carte sau un sacou", a mai declarat Cristi Bucur.
Distribuie pe Facebook
mai multe