Noul Centru de Control al Traficului din Bucuresti e degeaba: capitala e blocata, scoala nici nu a inceput

Noul Centru de Control al Traficului din Bucuresti e degeaba: capitala e blocata, scoala nici nu a inceput
  • Piata Unirii este blocata complet dimineata
  • Scoala inca nu a inceput
  • Firea promitea trafic lejer de acum un an
Distribuie pe Facebook

Primarul capitalei, Gabriela Firea, lansa cu surle si trambite in luna iulie, noul Centru de Control si Monitorizare Trafic din Bucuresti. Un sistem performant, de ultima generatie, luat direct de pe nava Enterprise, menit sa fluidizeze traficul aglomerat al capitalei. Dar soferii nu au avut nicio surpriza zilele astea cand s-au lovit de un trafic infernal. E clar, noul centru este inutil.

Nu este sofer din Bucuresti speriat de inceperea cursurilor scolare si de terminarea vacantei. Toata lumea se intoarce la munca, parintii isi duc copiii la scoala, traficul si asa aglomerat o ia razna si devine infernal. Dar ce faci cand te trezesti blocat in trafic, alaturi de alte mii de soferi, intr-o harababura totala, fara ca macar sa fi inceput cursurile?

Pai ce sa faci, te gandesti la promisiunile primarului Firea de acum cateva luni. Cand inaugura cu mare mandrie, dupa o investitie de 250.000 de Euro, noul si modernul Centru de Control Monitorizare si Trafic. Adica un centru al carui unic scop este sa fluidizeze traficul prin diferite metode: fie de la distanta, fie din locatie.

Acest centru este conectat cu 215 intersectii din Bucuresti. Intersectiile au camere video si senzori care le spun indivizilor de la centru unde este aglomeratie si unde urmeaza sa se faca cozi in trafic. Scopul este ca angajatii de la centru sa modifice culorile semafoarelor si sa le colereze pe distante mai lungi astfel incat sa fluidizeze traficul. Sau, daca intr-o intersectie se formeaza un blocaj, politistul de la Brigada Rutiera de la centru apeleaza un echipaj care se deplaseaza la fata locului ca sa dirijeze traficul.

La prima vedere, acest centru este util. De fapt, are toate mijloacele posibile ca sa fie util: angajati de la Primarie, de la Politia Locala si de la Brigada Rutiera in acelasi loc. Plus tehnologia necesara, de la camere si senzori, la transmitere LIVE in centrul de operatiuni si comenzi de la distanta pentru semafoare. Realitatea este cu totul alta, din pacate...

Saptamana aceasta a inceput nebunia in trafic. Multi bucuresteni au revenit din concedii si strazile sunt vizibil mai aglomerate. De fapt, extrem de aglomerate. Si, daca ne gandim ca nici nu a inceput scoala, situatia este cu adevarat ingrijoratoare. Centrul orasului are absolut toate intersectiile majore integrate in sistemul primariei marca Firea. Cu toate astea, la Piata Romana, la Unirii si la Universitate sunt permanente blocajele. De exemplu, la Unirii, in prima jumatate a zilei ai nevoie de circa 30 de minute ca sa traversezi intersectia dinspre Bd. Unirii spre Calea Victoriei, pe chei.

Ce inseamna asta? Inseamna fie ca acest centru mediatizat nu functioneaza, fie angajatii de acolo stau la cafele si barfa, utilizand monitoarele sistemului ca sa se uite la Game of Thrones. Nu este posibil ca, avand toata infrastructura si tehnologia la dispozitie, sa existe blocaje imense in centrul orasului, asta intr-o perioada teoretic lipsita de aglomeratie. Oare ce se va intampla cand incepe scoala, saptamana viitoare?

Distribuie pe Facebook
mai multe