Romania sufocata de masinile second-hand: 85% dintre masinile inmatriculate in acest an sunt la mana a doua

Romania sufocata de masinile second-hand: 85% dintre masinile inmatriculate in acest an sunt la mana a doua
  • DRPCIV a publicat raportul inmatricularilor pentru luna mai
  • Romanii au inmatriculat 8.062 de masini noi si 47.015 second-hand
  • In primele 5 luni ale anului, 85% dintre masinile inmatriculate sunt la mana a doua
Distribuie pe Facebook

Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) tocmai a publicat raportul inmatricularilor pentru luna mai. Potrivit datelor oficiale, in primele 5 luni ale anului 85% dintre masinile inmatriculate sunt la mana a doua.

Inainte si imediat dupa scoaterea timbrului de mediu, ilegal dealtfel, autoritatile au atras de nenumarate ori atentia ca piata auto din Romania va intra in colaps si va fi sufocata de masinile second-hand. Ei bine, temerile acestora s-au adeverit, dovada sta si cel mai recent raport publicat de DRPCIV.

In acesta se arata ca in luna mai au fost inmatriculate 8.062 de masini noi, cu 27% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Acestea insa au fost eclipsate de cele 47.015 masini second-hand, cu 105% mai multe fata de mai 2016.

Printre constructorii cu rezultate pozitive se numara Volkswagen cu 1.023 de unitati noi (+76%), Skoda cu 755 si o crestere de 5%, Ford a inmatriculat 695 de unitati, inregistrand o crestere de 32%, iar Renault s-a oprit la 547 de exemplare (16%). Din pacate, printre acestia nu se numara Dacia, care nu reuseste nicicum sa tina pasul cu cresterea pietei.

Brand-ul romanesc a inmatriculat 1.645 de unitati, insa cresterea inregistrata a fost de numai 9%. Astfel, cota de piata a constructorului de la Mioveni a fost in luna mai de numai 20%.

In ceea ce priveste situatia generala, in primele 5 luni ale anului, romanii au inmatriculat 36.978 de masini noi, cu 23% mai multe decat in aceeasi perioada a lui 2016. Insa, o statistica deloc imbucuratoare ne arata ca numarul total de masini second-hand inmatriculate in 2017 a ajuns la 214.318 unitati.

Cu alte cuvinte, in acest an, la noi in tara s-au inmatriculat cu 92% mai multe masini la mana a doua decat in 2016. Daca adunam cele doua cifre rezulta ca in pana in luna mai, din totalul de 251.296 de vehicule inmatriculate, 85% au fost masini second-hand.

Autoritatile spera totusi ca romanii sa-si indrepte atentia mai mult spre masinile noi, acum ca Programul Rabla este in plina desfasurare. Mai mult decat atat, acesta s-a dovedit a fi un real succes, avand in vedere ca in primele 6 zile au fost epuizate 10.000 de tichete, din totalul de 26.000 puse la dispozitie in acest an.

Daca acest trend va continua, Ministerul Mediului va lua in considerare o suplimentare a bugetului Rabla.

Distribuie pe Facebook
mai multe