Seful gigantului Renault-Nissan a fost ARESTAT la Tokyo. Japonezii au anuntat deja demiterea oficialului

Seful gigantului Renault-Nissan a fost ARESTAT la Tokyo. Japonezii au anuntat deja demiterea oficialului
  • Carlos Ghosn a fost arestat la Tokyo
  • Este acuzat de fals in declaratii
  • Board-ul Nissan a cerut deja demiterea acestuia
Distribuie pe Facebook

Carlos Ghosn, seful aliantei Renault-Nissan, a fost incatusat de procurorii din Tokyo pentru fals in declaratii. Constructorul japonez de automobile a cerut deja inlaturarea oficialului de la conducerea companiei.

Carlos Ghosn si-a inceput cariera la Michelin in Franta, ajungand mai apoi la Renault. Masurile sale radicale au readus producatorul din Hexagon pe profit la finalul anilor '90, iar mai apoi a reusit sa salveze Nissan de la faliment la inceputului anilor 2000.

Aceste reusite i-au adus mai multe recunoasteri din partea unor reviste importante precum Fortune sau Financial Times. Printre acestea se numara titlul de Omul de Afaceri al anului 2003 din Asia, a intrat in top 10 cei mai influenti oameni de afaceri dinafara Statelor Unite si a fost desemnat de mai multe ori unul dintre cei mai respectati sefi de companii in 2003, 2004 si 2005.

In 2008, Ghosn a fost investit in functia de presedinte al consiliului director si director general la Nissan iar un an mai tarziu a ocupat aceleasi functii la Renault.

Carlos Ghosn a fost acum arestat la Tokyo dupa ce a fost suspectat ca si-a suevaluat declaratiile fiscale cu circa 44 de milioane de dolari. Oficialul a fost de acord sa coopereze cu procurorii si a fost intr-un final retinut de autoritatile nipone pentru fals in declaratii.

Totodata, Ghosn este subiectul unei anchete interne de "cateva luni" care a aratat ca atat el, cat si un alt director, Greg Kelly, au mintit in declaratiile financiare din ultimii ani. Mai mult decat atat, Ghosn este acuzat ca a folosit banii si activele companiei in scop personal.

Potrivit Reuters, consiliul director al Nissan va propune inlaturarea celor doi oficiali din toate functiile pe care le detin.

Asa cum era de asteptat, dupa aparitia acestor informatii in presa, actiunile celor doi constructori de automobile (Renault si Nissan) au scazut considerabil. Concret, actiunile Renault au scazut cu 5,5% la deschiderea bursei, printre cele mai mari scaderi din Europa.

Distribuie pe Facebook
mai multe