Statistica ingrijoratoare: romanii inmatriculeaza din ce in ce mai multe masini second-hand poluante

Statistica ingrijoratoare: romanii inmatriculeaza din ce in ce mai multe masini second-hand poluante
  • Numarul de masini cu motoare Euro 1 si 2 a crescut de 2.5 ori
  • In cazul motoarelor Euro 4, cresterea este dubla
  • Varsta parcului auto national a crescut la peste 12 ani
Distribuie pe Facebook

Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor a dezvaluit mai multe detalii despre gradul de poluare al masinilor second-hand inmatriculate de romani in primele 5 luni ale anului.

In urma cu ceva timp, DRPCIV publica raportul inmatricularilor pentru luna mai din care a reiesit ca in primele 5 luni ale anului, 85% dintre masinile inmatriculate au fost la mana a doua. Mai rau decat atat este ca in a cincea luna a lui 2017, romanii au inregistrat 47.015 masini second-hand, cu 105% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Acum, autoritatile au revenit cu mai multe detalii despre gradul de poluare al acestor masini. Potrivit statisticilor, numarul de masini cu motoare Euro 1 si Euro 2 inmatriculate in perioada ianuarie-mai 2017 a crescut de 2.5 ori, in timp ce in cazul masinilor second-hand cu motoare Euro 4, cresterea a fost dubla.

Mai mult decat atat, varsta parcului auto national a crescut de la 8 la peste 12 ani. "Daca ne referim la varsta, aceasta a crescut. Daca anul trecut varsta medie era undeva putin peste 8 ani, in 2017 vehiculele care au intrat in primele 5 luni au avut o varsta medie de 12 ani si trei luni," a precizat Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Roman.

In plus, oficialul RAR sustine ca romanii au o problema si cu intretinerea acestor masini vechi, care la intrarea in tara corespund din punct de vedere tehnic, insa incep sa se deterioreze ulterior. Desigur, la influentarea gradului de uzura contribuie in mare parte si infrastructura rutiera precara, sau cu alte cuvinte drumurile proaste pe care zi de zi, zeci de mii de soferi isi rup masinile.

Distribuie pe Facebook
mai multe