Telefonul mobil, responsabil pentru un sfert din accidentele rutiere

Telefonul mobil, responsabil pentru un sfert din accidentele rutiere
  • La fiecare 20 de minute un sofer primeste amenda de telefon in Bucuresti
  • Romania, pe locul 2 la numarul de accidente mortale
  • SMS-urile, la fel de periculoase ca vorbitul
Distribuie pe Facebook

Chiar daca folosirea telefonului mobil in timp ce conduci este interzisa, acesta a devenit o obsesie pentru oamenii din lumea intreaga. Mai grav este ca numarul soferilor care il folosesc in timp ce conduc creste de la an la an, la fel si cel al accidentelor cu victime omenesti produse de cei care vorbesc la telefon.

Americanii au facut niste studii si au ajuns la concluzia ca 70% dintre soferii din SUA folosesc smartphone-ul in timp ce conduc. Mai mult, 1 din 4 soferi care produc accidente mortale vorbesc la telefon. Din pacate, cam acelasi procent se regaseste si in cele mai importante tari din Uniunea Europeana, dar si in Romania, acolo unde cel mai mare numar de amenzi acordate de Politia Rutiera sunt pentru folosirea telefonului.

Din pacate, Romania este pe locul 2 la nivel european in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere mortale, cu o rata de 91 de morti pentru fiecare 1 milion de locuitori. Majoritatea acestor accidente mortale sunt cauzate de soferii beti, de cei care nu acorda prioritate si de cei care vorbesc la telefon, pierzandu-si concentrarea.

Politia Rutiera din Bucuresti mai spune ca in capitala, un sofer este amendat la fiecare 20 de minute pentru ca foloseste telefonul mobil cand conduce. Nu este vorba doar de vorbirea cu aparatul la ureche, ci si trimisul de SMS-uri sau folosirea aplicatiilor pe internet. Legea spune clar ca e vorba de folosire, nu de vorbit, deci si atunci cand ne luam ochii de la trafic pentru a vedea ce se mai intampla pe Facebook, putem sa primim amenda.

Vestile proaste sunt ca telefonul a devenit o obsesie pentru oameni care simt nevoia sa verifice mesajele de pe WhatsUp sau Facebook la fiecare 5 minute, chiar daca nu au primit un semnal acustic. Totul a devenit un reflex, o obisnuinta, care insa nu face deloc bine, soferii care sunt dependenti de telefon ajungand sa fie cei mai expusi unui accident grav in care isi pot pierde viata sau pot curma o viata nevinovata. Asadar, mai usor cu telefonul la volan!

Distribuie pe Facebook
mai multe