Trei romani din Iasi vor sa strabata Siberia la bordul unui ARO

Trei romani din Iasi vor sa strabata Siberia la bordul unui ARO
  • Prima expeditie trans-continentala a fost in Africa, in 1970
  • Autoturismul folosit in Siberia va fi un Aro 243
  • Expeditia va dura 6 luni
Distribuie pe Facebook

Trei prieteni din Iasi vor sa faca in acest an o expeditie istorica la bordul unui autoturism Aro. Cei trei temerari au de gand sa duca mai departe traditia autovehiculelor de teren romanesti de a face expeditii, inceputa in 1970.

Se dau 3 pasionati de aventura si necunoscut din Iasi, o masina care a facut istorie in domeniul off-road si drumuri nebatute, secrete si pline de surprize. Cei trei ieseni sunt Stefan Amarandei (26 de ani), de profesie geograf, Tudor Posa (32 de ani) - arhitect si Iulian Ciobanasu (30 de ani) - tot arhitect. Ei se cunosc de multi ani. Amarandei si Posa au mai luat parte la o expeditie de amploare, in 2011. Au parcurs, cu acelasi Aro, drumul tntre Iasi si Nouakchott, in Mauritania.

Prima expeditie romaneasca cu vehicule de teren autohtone a avut loc tocmai in 1970 si s-a numit "De la Atlantic la Oceanul Indian". La acea vreme, timp de un an, un vehicul Aro IMS impreuna cu doua dubite TV cu tractiune integrala su strabatut continentul african din coasta in coasta. Acum, dupa mai bine de 40 de ani, iata ca s-au mai gasit niste romani care sa se aventureze pe cai interesante si salbatice.

4 ieseni in Siberia

"In urma eforturilor unor romani bine intentionati, in ultimii 15 ani s-au stabilit o serie de contacte, ba chiar s-au inchegat cateva asociatii locale (in Kazahstan si Kirgizstan). Povestile acestor oameni ne-au incurajat sa cercetam indeaproape acest capitol al istoriei neamului romanesc - lungul drum al gulagului rusesc" spun aventurierii pe pagina lor de Facebook numita 4 Romani in Siberia (cu tot cu masina Aro!).

Scopul calatoriei lor este acela de a realiza o harta cu toate comunitatile de romani de pe traseu. Pe langa acest scop principal, cei 3 temerari impreuna cu masina Aro care va tine loc si de dormitor, si de bucatarie, de barca sau de adapost, mai vor sa sa se intalneasca si cu alti posesori de Aro, dar si sa faca un scurt documentar despre aceasta zona putin cunoscuta.

4 ieseni in Siberia4 ieseni in Siberia

Obiectivele misiunii 4 Romani in Siberia sunt:

- trasarea hărţii micilor comunităţi româneşti rămase pe teritoriul vast al Siberiei prin intermediul unui simbol românesc - maşina de teren Aro; - realizarea unei expediţii de mare anvergură, cu un vehicul românesc;

- întâlnirea cu puţinii posesori de autoturisme Aro din Asia de nord-est; - parcurgerea drumului BAM - Baikal Amur Mainline (probabil o premieră românească); - parcurgerea drumului Kolyma - "drumul oaselor", atât pe varianta de iarnă (în mare parte abandonată), cât şi pe cea de vară; - traversarea Mongoliei, Kazakhstanului, Kirghizstanului, Tadjikistanului şi Uzbekistanului;

- atingerea a cat mai multe puncte de interes: situri Unesco, muzee de tehnică civilă şi militară, zone naturale deosebite;

- tragerea unui semnal de alarmă asupra tendinţei de a scoate din circulaţie şi a distruge autovehiculele de fabricaţie românească având un potenţial colectibil şi istoric;

- realizarea unui mini-documentar al întregii expediţii şi promovarea lui atât în mediul online, cât şi în mass-media;

- realizarea unui material foto-documentar ce va constitui sursa unei expoziţii itinerante.

Expeditia se va intinde pe durata a maxim 155 de zile, in intervalul iunie - noiembrie 2014. Bugetul pentru o asemenea expeditie este in mare parte compus din carburant si intretinerea masinii de expeditie. Cei trei participanti din Iasi sunt in cautare de sponsori, dorind sa stranga in jur de 9000-10000 de Euro, suma care va garanta realizarea acestei expeditii interesante.

4 ieseni in Siberia

4 ieseni in Siberia

4 ieseni in Siberia4 ieseni in Siberia

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (11) Poze 4 ieseni in Siberia
mai multe