Tu stiai: ca anvelopele all-season nu pot fi folosite, legal, pe timpul iernii, iar soferii care o fac risca amenzi de pana la 2.900 de lei?

Tu stiai: ca anvelopele all-season nu pot fi folosite, legal, pe timpul iernii, iar soferii care o fac risca amenzi de pana la 2.900 de lei?
  • Tu stiai: ca anvelopele all-season nu pot fi folosite, legal, pe timpul iernii...
  • ... iar soferii care o fac risca amenzi de pana la 2.900 de lei?
Distribuie pe Facebook

InfoCons a tinut sa le reaminteasca soferilor din Romania ca anvelopele all-season nu sunt asimilate, de RAR, celor de iarna.

"Aparitia sezonului rece si, odata cu acesta, a temperaturilor ce favorizeaza inghetarea carosabilului ori ivirea poleiului si a zapezii, reprezinta pentru tine, posesorul de carnet de conducere, demararea procesului de inlocuire a anvelopelor de vara, cu unele mai potrivite vremii – anvelopele de iarna.

Crezi ca este atat de usor precum pare?! Desi, in prima instanta, procedura pare una simpla, ce nu consuma mult timp, totusi ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a amana schimbarea anvelopelor pana in ultimul moment. Inlocuirea acestora necesita, in prima faza, o buna informare asupra legislatiei in vigoare, astfel incat alegerea sa fie una corecta si sigura.

Cand trebuie sa inlocuiesti anvelopele de vara cu unele de iarna si care sunt prevederile legale?

Fii atent la ce scrie in lege! Conform prevederilor cuprinse in Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 revizuita in 2011, anvelopele de iarna sunt obligatorii in momentul aparitiei zapezii, a poleiului si a inghetului. In art. 102, alin. 1, punctul 28, se stipuleaza urmatoarele: <<Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizată mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.>>

<<All seasons>>, dar nu iarna! Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o varianta fiabila, intrucat acestea nu sunt asmilate anvelopelor de iarna, potrivit Registrului Auto Roman. Pentru a te asigura ca achizitionezi anvelopele potrivite din punct de vedere legal, dar si din punctul de vedere al sigurantei, trebuie sa fii informat cu privire la urmatoarele inscriptiuni:

- <<M>> (<<mud>> provenit din limba engleza, adica <<namol>>);

- <<S>> (<<snow>> provenit din limba engleza, adica <<zapada>>).

Astfel, te poti asigura ca, in calitate de sofer, iti montezi anvelope omologate si legale.

<<Denumirea de anvelopa all-season este o denumire comerciala care nu defineste cu exactitate tipul de anvelopa omologata pe timp de iarna conform Ordonantei OG nr. 5 /2011.>> – Registrul Auto Roman

De ce este important sa fii informat?

Abaterile de la prevederile legale mentionate mai sus atrag consecinte transpuse in amenzi inscrise in clasa a IV-a de sanctiuni. Amenzile pentru soferii care nu sunt informati si nu respecta legislatia in vigoare, sunt cuprinse intre 9 si 20 de puncte de amenda, altfel spus, intre 1.305 si 2.900 de lei. Pe langa acestea, soferii risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare al masinii, acesta fiind inlocuit cu o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie.

Etichetele anvelopelor – la ce trebuie sa fii atent?

Citeste eticheta, nu este pusa de <<forma>>! In demersurile sale de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, Uniunea Europeana a introdus pentru consumatori, o noua metoda de etichetare a anvelopelor. Noua eticheta are menirea de a te <<indruma>> catre alegerea unor anvelope de iarna mai calitative din punct de vedere al sigurantei si, in acelasi timp, mai prietenoase cu mediul.

Pe langa simbolurile ce indica daca anvelopele sunt potrivite pentru zapada, ori pentru drumuri acoperite cu gheata, noua eticheta UE aduce in atentia si pentru protectia consumatorilor:

- Aderenta anvelopei pe carosabilul ud: Aceasta se masoara pe o scala de la A la E (de la mic la mare) si iti confera informatii cu privire la gradul mare sau mic la care masina se va opri pe drumuri ude, in cazul franarii bruste;

- Zgomotul la rulare: Este important sa stii ca reducerea zgomotului la rulare contribuie la reducerea impactului condusului asupra mediului. Precum in cazul aderentei si zgomotul se masoara folosind aceeasi scala;

- Impactul asupra consumului de combustibil: Alegerea unor anvelope potrivite inseamna parcurgerea unui numar mai mare de kilometri si reducerea emisiilor de CO2.

De asemenea, pentru a fi mai informat, poti scana codul QR prezent in partea din dreapta-sus a etichetei, care te va redirectiona catre baza de date EPREL (European Product Registry for Energy Labelling), unde iti este pusa la dispozitie fisa de produs a anvelopei respective", potrivit materialului publicat pe site-ul InfoCons.

UPDATE: RAR lamureste situatia anvelopelor all-season. Pot fi sau nu folosite, legal, pe timpul iernii?

Distribuie pe Facebook
mai multe