Volkswagen pledeaza vinovat si plateste alte 4.3 miliarde de dolari

Volkswagen pledeaza vinovat si plateste alte 4.3 miliarde de dolari
  • Volkswagen a ajuns la un acord final cu autoritatile americane
  • Nemtii au pledat vinovati si vor plati 4.3 miliarde de dolari
  • Dupa ce se vor intelege si cu celelalte state, suma totata al urma sa ajunga la aproape 30 de miliarde de euro
Distribuie pe Facebook

Gigantul german a anuntat ca va pleda vinovat in procesele intentate de statul american, si va plati alte 4.3 miliarde de dolari pentru a incheia definitiv scandalul Dieselgate in SUA.

Dupa mai bine de un an si jumatate, scandalul Dieselgate da semne ca se apropie in sfarsit de final. Grupul Volkswagen a anuntat ca a ajuns la un acord definitiv cu autoritatile americane pentru a pune punct celui mai mare scandal din istoria auto moderna.

Nemtii vor pleda vinovati in toate procesele penale si civile din SUA si vor plati autoritatilor alte 4.3 miliarde de dolari, ca o consecinta a trucarii testelor de emisii. Astfel, suma totala a despagubirilor ar urma sa ajunga la nu mai putin de 23 de miliarde de dolari, mult peste cifra de 18.2 miliarde de euro anuntata initial de Volkswagen.

Dupa acest episod, constructorul din Wolfsburg urmeaza sa ajunga la un acord si cu celelalte state afectate de acest scandal, iar analistii estimeaza ca la final, Grupul Volkswagen va plati in total aproximativ 30 de miliarde de euro. In contextul in care gigantul german are lichiditati de 31.1 miliarde de euro, a fost deja contractat un imprumut de 20 de miliarde de euro pentru a se mentine pe linia de plutire.

Decizia de a ajunge la un acord final cu autoritatile Statelor Unite vine la putin timp dupa ce in ultima perioada tot mai multi oficiali ai Grupului au inceput sa aiba probleme cu justitia. Cel mai de actualitate este cazul lui Oliver Schimdt, directorul biroului de reglementare legala intre 2014-2015, care a fost arestat in Statele Unite de catre FBI sub acuzatia de frauda si conspiratie impotriva statului american.

Potrivit unui raport al Biroului Federal de Investigatii, imediat dupa aparitia primelor dovezi ca nemtii triseaza testele de emisii, Schimdt l-a intrebat pe un alt oficial Volkswagen prin intermediul unui e-mail daca vor recunoaste ca au falsificat testele.

Distribuie pe Facebook
mai multe