Jante de la O la Z

Jante de la O la Z
Nu cred sub nici o forma ca mai exista vreun pasionat de auto care nu a auzit de jantele OZ. Marea majoritate a posesorilor de masini se inscriu si ei in lista celor care stiu. Dar cat de multe stii tu despre OZ? Probabil nu destul de multe.
Distribuie pe Facebook

Cu putina documentare am aflat ca OZ Racing exista ca si brand din anul 1971, inca de la inceputuri fiind axat pe segmentul Motorsport si performanta. Reprezentand Italia, produsele OZ vin 40 de ani mai tarziu cu o mostenire uriasa in spate. Si cred ca merita sa recapitulam amprenta lor in lumea auto.

Jante de la O la Z

Bifam Formula 1, WRC, DTM si anul trecut un podium complet in Le Mans, pe langa multe alte sute de premii obtinute de masinile echipate de ei in motorsport. Red Bull Racing, Audi Sport, Lotus Renault, Citroen Racing si mai nou Scuderia Ferrari sunt doar o parte din partenerii OZ. Amintesc cateva masini cu nume grele echipate de OZ, cum ar fi Bugatty Veyron, Mercedes SLR McLaren, Callaway sau Cizetta. Iar la capitolul designeri, Bertone, Pininfarina, Strosek, Giugiaro, Franco Sbarro, Caparo si multi altii. Iar daca vine vorba de design, merita specificat ca OZ este oficial si studiat cel mai copiat brand de jante din lume. Trendsetter cum se zice, nu?

Jante de la O la Z

Si nu stiu cum ti se pare tie, dar eu incep sa iau in serios ideea ca jantele OZ au ceva deosebit. Ce legatura are asta cu mine sau cu tine?

Sa ma leg de greutate si sa spun ca Ultraleggera si Allegerita sunt cele mai usoare jante omologate de TUV? Cu un record de 6 Kg pentru o jante de 17 inci. Avand in vedere ca fiecare kilogram dat jos la nivel de janta e resimtit de masina ca o pierdere de 7-8 Kg, face sens cand inmultesti cu 4. Dar mai interesant mi se pare ca janta aia este si cea mai usoara, dar si suficient de rezistenta incat sa treaca de TUV. Ceea ce nu-i deloc usor. Vorba aia, sunt jante de doua ori mai grele care nu trec acele teste. Si atunci, unde-i magia?

Jante de la O la Z

In experienta, in calitatea materialelor si in procesul de productie. Oamenii astia fac performanta in jante de mai bine de 40 de ani. Nu e putin deloc. Asa au ajuns sa fie, de exemplu, singurul brand distribuit oficial pe piata din Romania care are o gama completa cu omologare TUV si, o chestie care mie mi s-a parut absolut geniala, fiecare janta OZ vine cu o asigurare de raspundere din partea producatorului, in cazul in care tu ca si proprietar si utilizator suferi orice fel de paguba din cauza unui defect de fabricatie al acelei jante.

Si daca un producator pune atata accent pe partea de calitate si responsabilitate, sigur exista un motiv bun. E suficient sa te intrebi, cine merge cu masina ta? Cat de mult merita sa fie in siguranta ocupantii ei? Pentru mine incepe sa faca sens.

Jante de la O la Z

Si stiu ca sunt jante multe si frumoase. Ma uit si eu dupa ele, e normal. Dar stiu si ca multe dintre ele sunt mult prea slabe si prea post facute ca sa obtina o ceritifcare TUV, dar suficient de bune ca sa fie vandute la noi, unde lumea nu intreaba. Daca ai ramas in pana pe-afara (Germania, Austria, etc) si ai avut jante fara TUV, e posibil sa fi aflat ca acolo nici un service nu depaneaza defecte in acest caz. Am prieteni care au pierdut roti pe drum, jante strambe din prezoane, buze de montaj care au cedat si au cauzat dejantari, uneori si accidente. Jante frumoase toate. Si din fericire spun, am prieteni. Inca ii am, dar de data asta pe jante bune.

Si-mi dau seama ca daca e sa pun accent pe aspectul masinii, pe confortul ei, pe calitatea si siguranta ei, pe alegerea cauciucului bun si cate si mai cate, e normal sa pun accent si pe un set de jante pe masura.

Jante de la O la Z

Prezentul articol are rol de informare. De ce? Fiindca acum mai bine de o saptamana, OZ Romania a lansat la Predeal cateva modele noi in gama OZ plus doua linii suplimentare de produse, MSW si Sparco Wheels, despre care o sa va povestesc alta data. Ocazie cu care am aflat o gramada de detalii despre lumea jantelor auto. Motiv pentru care mi se pare normal sa impartasesc.

Si pana la urmatoarea discutie pe tema asta, recapituleaza putin avantajele unei jante bune. Nu o sa-ti ia mult sa intelegi de ce exista jante care sunt jante, si jante care sunt doar... roti.

Jante de la O la Z


Mai multe detalii despre produsele din gama OZ puteti gasi aici.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (85) Poze Jante de la O la Z
mai multe
Publicat în categoria: Alte Stiri Tuning DATA PUBLICĂRII: 26 Martie 2012