Astea sunt noile tarife RCA. Uite cat vei plati de acum incolo

Astea sunt noile tarife RCA. Uite cat vei plati de acum incolo
  • Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat preturile maximale pentru asigurarile RCA
  • Tarifele au fost determinate pe baza metodologiei adoptate pe data de 5 octombrie
  • Acestea urmeaza sa fie transmise Ministerului Finantelor Publice, care le va supune aprobarii Guvernului
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara a stabilit noile preturi pentru primele RCA. Acestea urmeaza sa fie transmise Ministerului Finantelor Publice, care le va supune aprobarii Guvernului.

In ultima perioada, asigurarile obligatorii de tip RCA au fost subiectul mai multor discutii aprinse intre autoritati si patronatele din transporturile rutiere, totul culminand cu o serie de proteste organizate pe centurile marilor orase din tara.

Pentru a pune capat acestora, Guvernul a intervenit in aceasta problema si a anuntat un proiect de ordonanta de urgenta prin care s-a decis ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa stabilieasca un tarif maxim de referinta al RCA.

Dupa ce patronatele din transporturile rutiere UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM si ARTRI au acuzat recent ASF ca nu a respectat termenii intelegerilor, aceasta din urma a dat luni primele informatii privind noile tarife RCA. Dupa cum spuneam mai sus, acestea urmeaza sa fie transmise Ministerului Finantelor Publice, care le va supune aprobarii Guvernului.

Astfel, transportatorii ar putea plati o prima RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfa cu masa peste 16 tone, iar pentru autovehiculele de transport persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, prima maxima va fi de 6.600 de lei.

In acelasi timp, persoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani, si care detin un autovehicul cu o capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 cmc, vor plati maximum 610 lei.

Formula de calcul dupa care au fost stabilite aceste noi tarife cuprinde frecventa daunelor, dauna medie, daunele intamplate, dar neraportate, inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus si cota de profit.

Potrivit ASF, "Tarifele de prima RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, in urma unui proces de consultare publica, iar calculele respecta atat prevederile OUG 54/2016, cat si practicile actuariale general acceptate in industria asigurarilor."

Distribuie pe Facebook
mai multe