Au fost anuntate tarifele de referinta pentru RCA. Uite cum si cat vei plati

Au fost anuntate tarifele de referinta pentru RCA. Uite cum si cat vei plati
  • ASF a anuntat tarifele de referinta
  • Acestea vor intra in vigoare incepand cu 19 mai
  • Tarifele maxime vor expira pe 18 mai
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat intr-un final tarifele de referinta pentru politele RCA. Acestea sunt orientative pentru fiecare segment auto si vor fi in general mai mici decat tarifele maxime care urmeaza sa expire maine.

Asa cum bine stii, preturile maxime pentru politele RCA fixate in urma cu sase luni dupa mai multe proteste ale transportatorilor vor expira maine. In conditiile in care aceasta masura nu va fi prelungita cu inca trei luni, pentru a evita o noua destabilizare a pietei asigurarilor, autoritatile au anuntat ca vor fi propuse asa-numitele tarife de referinta.

Acestea au un caracter orientativ si sunt calculate pe baza datelor cu privire la polite si la daune, furnizate de asiguratorii autorizati. Tarifele sunt structurate in functie de categoriile de vehicule, de tipul asiguratorului si de caracteristicile tehnice ale masinii.

Inainte de a da cateva exemple, trebuie precizat faptul ca preturile sunt in general mai mici decat tarifele maxime, insa clientii cu risc ridicat se pot astepta la cresteri de tarif. Cine sunt acestia si cum stii daca esti un client cu risc ridicat? Ei bine, aceasta este o noua categorie definita si in noua lege RCA adoptata marti de Parlament.

Clientii care fac parte din aceasta vor primi o oferta de asigurare la un nivel de N ori peste tariful de referinta. Acest factor "N" urmeaza sa fie determinat de ASF, iar cu acest tarif ridicat, clientul va merge la Biroul auto roman care il va repartiza la un tarif mai scazut decat cel ofertat.

Daca primesti trei oferte peste tariful de referinta, atunci inseamna ca faci parte din categoria clientilor cu risc ridicat.

Acum ca am trecut toate aceste detalii in revista, haide sa vedem cateva exemple de tarife de referinta. Daca ai intre 31 si 40 de ani, si detii un autoturism cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, tariful este de 506 lei.

Sa luam o persoana mai tanara de 30 de ani care are o masina cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.801 si 2000 cmc. Daca pana acum tariful maxim era de 1.516 lei, cel de referinta este de 1.289 de lei.

Pentru persoanele juridice ce detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, cu 4% mai mic decat prima maxima, valabila pana maine.

Ramanem tot la persoanele juridice, insa de aceasta data autovehiculul este destinat transportului de marfa, cu masa de peste 16 tone. In acest caz, tariful de referinta este 7.314 lei. Daca insa discutam despre un autovehicul destinat transportului de persoane (detinut fie de o persoana fizica, fie de una juridica), tariful este de 5.616 lei.

Prim-vicepresedintele ASF a anuntat ca aceste tarife vor intra in vigoare vineri, 19 mai si ca "ASF va avea toleranta zero fata de asiguratorii care vor provoca dezechilibre in cazul tarifelor RCA."

Tabel tarife de referinta

Distribuie pe Facebook
mai multe