Au gasit in sfarsit o rezolvare. Cum se modifica sistemul de bonus-malus la RCA

Au gasit in sfarsit o rezolvare. Cum se modifica sistemul de bonus-malus la RCA
  • Au fost publicate Normele Metodologice privind aplicarea noii legi RCA
  • Aceasta va intra in vigoare pe 12 iulie
  • Sistemul bonus-malus va fi modificat
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat Normele Metodologice privind aplicarea noii legi RCA. Acestea propun cateva schimbari si urmeaza sa intre in dezbatere publica saptamana viitoare.

Dupa lungi negocieri si propuneri din partea diferitelor organizarii, Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat de curand Normele Metodologice privind aplicarea noii legi RCA 132/2017.

Potrivit informatiilor, acestea urmeaza sa intre in dezbatere publica saptamana viitoare, si vor schimba printre altele procentele de reducere/majorare de pret in cadrul sistemului Bonus/Malus. Totodata, vor fi impuse criterii clare pentru diminuarea/cresterea valorii de piata a unui vehicul in caz de dauna totala.

Sistemul Bonus/Malus a fost modificat la finalul anului trecut si propune opt clase de bonus si tot atatea de malus. Specialistii i-au gasit imediat un punct slab si au declarat de nenumarate ori ca nu este unul echtabil, in contextul in care soferii cu multe daune au ajuns sa fie penalizati mai putin, iar ceilalti beneficiaza de o reducere insuficienta a tarifelor.

Initial, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania a cerut revenirea la vechiul sistem, insa Normele mentionate mai sus arata ca autoritatile au gasit o alta rezolvare. Astfel, vor fi pastrate cele opt clase de bonus/malus, insa vor fi modificate procentele cu care pretul unei polite poate sa scada sau sa creasca, in functie de comportamentul soferului in trafic.

Reducerea tarifului de baza va putea ajunge pana la 50% in cazul celor fara accidente, insa va putea creste cu pana la 200% pentru soferii cu mai multe clase de malus. Pana acum, diferentele erau de pana la 32% fata de pretul standard, pentru ambele categorii.

Noua Lege RCA va intra in vigoare pe 12 iulie, iar Normele Metodologice vor fi puse in dezbatere publica saptamana viitoare. Acestea trebuie sa fie publicate in varianta finala in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Distribuie pe Facebook
mai multe