Autoritatile au gasit solutia pentru RCA. Ce se intampla daca nu se prelungeste plafonarea

Autoritatile au gasit solutia pentru RCA. Ce se intampla daca nu se prelungeste plafonarea
  • Autoritatile cauta solutii pentru asigurarile RCA
  • ASF va impune preturi maxime orientative
  • Acestea ar urma sa intre in vigoare incepand din 19 mai
Distribuie pe Facebook

Aflata sub presiune, Autoritatea de Supraveghere Financiara se straduieste sa gaseasca cea mai buna solutie in cazul in care perioada de plafonare a preturilor pentru asigurarile RCA nu va fi prelungita.

Asa cum bine stii, preturile asigurarilor RCA au fost plafonate pentru o perioada de sase luni in urma unor proteste majore ale transportatorilor. Aceasta masura urmeaza sa expire pe 18 mai, iar temerea ca pretul va exploda din nou este din ce in ce mai mare.

Pentru a contracara acest fenomen, autoritatile au anuntat saptamana trecuta ca se gandesc serios sa prelungeasca aceasta masura cu inca trei luni. Insa ce se intampla in cazul in care Guvernul si Parlamentul nu sunt de acord? Ei bine, Autoritatea de Supraveghere Financiara tocmai a anuntat alternativa.

Dupa mai multe consultari, s-a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie ar fi tarife maxime orientative pentru fiecare segment auto. Acestea ar urma sa fie valabile incepand din 19 mai. Mai exact, pe baza acestor preturi, soferii vor putea decide daca o anumita firma de asigurari are preturi nejustificat de mari.

Fiind orientative, asiguratorii nu vor fi obligati sa le respecte, insa nici nu vor putea impune preturi prea mari sau prea mici. In cazul unui astfel de abuz, tarifele vor putea fi atacate la institutiile competente, precum ASF sau ANPC.

"Pentru determinarea tarifelor de referinta se vor efectua estimari ale probabilitatilor asociate cu aparitia si/sau severitatea unui eveniment, estimari care se bazeaza pe istoricul evenimentelor intamplate si pe proiectiile tendintelor. In plus, pentru incorporarea cheltuielilor de administrare si de achizitie, inclusiv taxe RCA si alte cheltuieli, se va utiliza un procent egal cu 25% din suma bruta," se arata intr-un document oficial al ASF.

Autoritatile sunt nevoite sa ia o decizie cat mai repede, in contextul in care transportatorii ameninta cu noi proteste iar Comisia Europeana cu declansarea infringementului.

Distribuie pe Facebook
mai multe