Nu este de glumit cu asa ceva: ce ti se poate intampla daca circuli fara RCA valabil?

Nu este de glumit cu asa ceva: ce ti se poate intampla daca circuli fara RCA valabil?
  • Un sfert dintre masinile aflate in circulatie nu au RCA valabil
  • Soferii fara asigurarea auto obligatorie risca enorm
  • Fapta se pedepsete cu amenda si retragerea certificatului de inmatriculare
Distribuie pe Facebook

Aproximativ un sfert dintre masinile aflate in circulatie nu au RCA valabil, spune Consiliul Concurentei. Ce risca soferii acestor vehicule, aflam chiar din randurile care urmeaza.

Statistica ingrijoratoare a Consiliului Concurentei: aproximativ un sfert dintre masinile aflate in circulatie nu au RCA valabil. Potrivit autoritatilor, cauza acestei situatii este neglijenta: proprietarii au incheiat polita pentru o perioada foarte scurta - o luna - iar apoi au uitat sa o reinnoiasca.

Un astfel de motiv nu va tine insa niciodata in fata agentului de politie. Iar amenzile pentru lipsa asigurarii obligatorie de raspundere civila auto nu sunt deloc de neglijat: fapta respectiva constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei, conform art. 64 din Legea nr. 136/1995.

Acesta este insa doar inceputul; consecintele cu adevarat grave acum urmeaza: pe langa paguba produsa bugetului personal, soferul prins fara o polita RCA valida va ramane inclusiv fara certificatul de inmatriculare. Odata cu retinerea lui, agentul de politie va retrage si numerele de inmatriculare.

Pe scurt, de ce sa risti si sa conduci in lipsa asigurarii obligatorie de raspundere civila auto? Gandeste-te inclusiv la ce s-ar intampla in cazul unui accident, cand pagubitul sau Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) ar putea cere in instanta recuperarea prejudiciului creat.

In prezent, incheierea RCA-ului se poate face pentru o perioada de la 1 luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea fiecare. Consiliul Concurentei vrea insa schimbarea acestei prevederi si afirma ca a propus ca persoanele fizice sa poata incheia polite pentru 6 sau 12 luni.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 10 Septembrie 2018