RCA-ul pentru tineri, bomba din bratele Guvernului

RCA-ul pentru tineri, bomba din bratele Guvernului
  • Asigurarea RCA ajunge si la 4400 de lei/an in cazul unui tanar de 21 de ani
  • Comisionul brokerilor este intre 10 si 50 de procente
  • Pretul urias este controlat si facut de ASF
Distribuie pe Facebook

A innebunit lupul! Intr-o singura saptamana, premierul Ponta a scos pe gura mai multe adevaruri decat in toata cariera sa politica. Miercurea trecuta, in timpul sedintei de Guvern, ministrul de Finante Darius Valcov a fost trimis sa negocieze cu companiile din domeniul petrolier solutiile pentru scaderea pretului carburantilor la pompa dupa ce Victor Ponta a observat ca benzina si motorina din Romania sunt in continuare scumpe.

Acelasi Valcov are sarcina de a rezolva problema diferentei uriase intre asigurarile de tip RCA platite de tineri si pretul platit de ceilalti soferi, Ponta constatand folozofic: "Tinerii platesc un RCA prea mare. Masina nu trebuie sa devina un lux".

Ponta se conserva

In fine, nu trebuie sa fii prim-ministru sau vreun geniu ca sa observi ca cele doua probleme sunt reale si reclamate deja de largi categorii sociale, asa ca Victor Ponta nu a facut decat sa "plagieze" ceaa ce i-au reprosat pana in prezent transportatorii si tinerii conducatori auto. In curand riscam sa il auzim pe Ponta recunoscand si faptul ca nu se construiesc autostrazi in Romania.

Schimbarea de atitudine a premierului este totusi o masura de conservare politica a acestuia dupa ce bilantul facut dupa pierderea alegerilor prezidentiale i-au aratat ca generatia Facebook si nemultumitii revoltati de taxele abuzive impuse in special soferilor i-au taiat craca de sub picioare cand ii era lumea mai draga. Iar daca in privinta pretului carburantilor, guvernul nu este vinovat decat de incarcarea excesiva a pretului cu pana la 60% taxe si impozite, la RCA problema se schimba, toate guvernele perindate in fruntea tarii avand parghiile necesare de a regla sistemul asigurarilor auto prin intermediul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Soc la Palatul Victoria: "RCA mai scump decat masina"

Abonati la limuzine de lux sau posesori ai unor SUV-uri inmatriculate in Bulgaria (vezi cazul Rovanei Plumb) guvernantii au facut ochii mari in fata problemelor reale. "Actuala realitate este una care ii pune pe tineri in dificultatea de a plati niste polite RCA care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei", a constatat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul de Finante.

O metoda de a rezolva rapid problema care treneaza deja de cativa ani a fost chemarea la raport a PSD-istului Misu Negritoiu, numit sef al ASF in vara anului trecut. Acesta sustine ca va putea oferi o solutie clara abia spre sfarsitul lunii februarie, dupa ce va discuta modificarea legii in Parlament.

Variantele pe care ar putea merge Negritoiu constau in eliminarea criteriului de varsta in stabilirea pretului politei RCA, in verificarea incidentele rutiere anterioare si penalizarea soferului prin cresterea pretului asigurarii (sistem bonus-malus) si trecerea RCA de pe masina pe persoana fizica posesoare de permis de conducere, fapt ce ar conveni atat ASF-ului, cat si companiilor de asigurari. In Romania, numarul permiselor valabile depaseste in acest moment 6 milioane, in timp ce autoturismele asigurate sunt in numar de 4,5 milioane.

Un sistem putred

Reactia guvernantilor este intarziata pentru ca putreziciunea sistemului de asigurari din Romania a fost reclamata cu mult timp in urma. Pe langa discriminarea tinerilor in baza unor statistici in care se evidentiaza doar ca grupa de soferi de sub 27 de ani este implicata in mai multe accidente rutiere decat cea a celor de peste 45 de ani, ASF-ul ar trebui sa scoata la iveala mai multe mizerii ascunse sub pres. Gaurile din sistemul de asigurari auto au fost facute ani la rand si cu tolerarea unor companii de asigurari care nu au reusit sa isi onoreze obligatiile contractuale: Astra si Carpatica fiind printre cele mai reclamate firme in acest sens. Apoi, pretul unei asigurari pe acelasi segment de varsta la aceeasi companie variaza de la o zona a tarii la alta, de vina fiind comisioanele acordate brokerilor. Nu in ultimul rand, anumite categorii de conducatori auto, in special taximetristii, sunt implicati de 3-4 ori in mai multe accidente decat "soferii de weekend", dar platesc RCA mai mic decat soferii tineri.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 13 Ianuarie 2015