Soferitele, din ce in ce mai numeroase in trafic! Si mai experimentate!

Soferitele, din ce in ce mai numeroase in trafic! Si mai experimentate!
  • Femeia la volan, in Romania inca din anii '30
  • La ce se uita femeile atunci cand cumpara o masina
  • Masinile subcompacte, preferatele femeilor
Distribuie pe Facebook

In trafic vedem tot mai multe soferite, iar de-a lungul timpului abilitatile doamnelor de a se descurca la volan au fost puse sub semnul intrebarii, devenite uneori subiecte de amuzament sau glume cu tenta misogina. Fie ca le place sau nu barbatilor, femeile sunt vazute tot mai des in trafic, iar masina a devenit indispensabila pentru ele.

Si producatorii de masini au observat ca exista potential de dezvoltare asa ca au inceput sa fie mai atenti la dorintele cumparatoarelor. Au aparut chiar si expresii de tipul "masina de fete", insa pe drumuri se observa cu usurinta ca femeile nu au neaparat o tipologie pe care o prefera, ci se indreapta catre masini care sa se incadreze in stilul lor de viata.

Femeile opteaza pentru masini mici si usor de manevrat deoarece ele conduc mai mult in oras asa ca au nevoie de automobile usor de parcat si care nu ocupa mult spatiu. Bineinteles, daca vorbim despre familiste, atunci criteriile se schimba, si locul unei masini mici este luat de cele spatioase cu loc suficient pentru un scaun de copil si numeroase bagaje.

Femeia la volan, in Romania inca din anii '30

Doamnele si domnisoarele din Bucurestiul interbelic nu se sfiau sa se urce la volan, iar "Realitatea ilustrata" le-a dedicat soferitelor pe 10 aprilie 1930 un articol.

Se pare ca bucurestencelor le placea sofatul si priveau masinile ca pe un accesoriu la moda. Tot de atunci s-au mostenit si glumele pe seama soferitelor. In articolul amintit apare si o ilustratie insotita de un banc.

Astazi, in tara noastra femeile conduc in fiecare an in medie 13.000 kilometri, cu 2.300 de kilometri mai puţin decat barbatii, iar doua din zece femei parcurg anual mai multi kilometri decat rulajul mediu al barbatilor.

Statisticile arata ca numarul femeilor care iau permisul de conducere este in crestere la nivel mondial. Un studiu al celor de la RAC Foundation (The Royal Automobile Club Foundation for Motoring) releva ca numarul soferitelor creste anual mai mult decat al soferilor.

Cifrele sunt de partea femeilor si cand vorbim despre accidente. Barbatii sunt mai predispusi sa fie implicati in accidente decat femeile, si iau mai multe amenzi decat 'sexul frumos'.

Alte atuuri ale femeilor atunci cand vine vorba despre masini sunt faptul ca sunt precaute, isi pastreaza masina curata si daca au probleme cu automobilul prefera sa mearga la service si nu sa rezolve singure problema, asa cum fac barbatii.

La ce se uita femeile atunci cand cumpara o masina

Trecuta cu vederea de barbati, culoarea unei masini este importanta pentru femei. In Romania, cele mai multe femei au optat pentru rosu sau nuante de rosu, un studiu plansand aceste culori in preferintele a 19% dintre soferitele romance. 18% dintre ele au ales albastrul si 17% argintiul.

In acelasi timp, cifrele arata ca doamnele prefera motoarele pe benzina, 73% dintre ele optand pentru ele.

Asa cum era de asteptat, cutia de viteza automata este si ea in topul dotarilor la care se uita o femeie atunci cand isi cumpara un automobil. Condusul unei masini cu transmisie automata este mult mai facil, asa ca alegerea este justificata, mai ales cand ne gandim ca femeile conduc mai mult in orase decat barbatii.

O analiza axata pe criteriile dupa care se ghideaza femeile atunci cand cumpara un automobil arata ca 36% dintre ele au ales siguranta drept criteriul cel mai important. La polul opus, interesant este faptul ca atunci cand vorbim despre aspect, numai 13% dintre femei au listat aspectul exterior drept cel mai important criteriu in achizitionarea unei masini si doar 8% dintre ele au ales aspectul interior.

In ceea ce priveste marcile preferate de doamne, in tara noastra Smart-ul este pe primul loc, 72% dintre posesorii acestei marci fiind femei. Pe urmatoarele pozitii se afla: Citroen (47,7%), Chevrolet (47,5%), Honda (46,2%), Daewoo (45,8%) si Peugeot (45,4%).

Diferentele dintre preferintele femeilor si barbatilor se estompeaza atunci cand vorbim despre dotarile suplimentare ale unei masini. Ambele sexe isi doresc sisteme performante de sonorizare, scaune cu incalzire sau sisteme de navigatie. Cat despre indemanarea la volan... in trafic am vazut mai multi barbati "blonzi" decat femei cu aceeasi culoare a parului, asadar toate glumele pe seama doamnelor sunt doar rautati nejustificate.

Distribuie pe Facebook
mai multe