Noul Ford Mustang se face de ras la EuroNCAP: mai putine stele de siguranta ca un Logan

Noul Ford Mustang se face de ras la EuroNCAP: mai putine stele de siguranta ca un Logan
  • 16% punctaj pentru sistemele electronice
  • Airbagurile frontale, aparent defectuoase
  • Protectia copiilor lasa de dorit
Distribuie pe Facebook

Masinile facute de Ford sunt, in general, bune. Chiar daca modelul fabricat in Romania, la Craiova, a fost cumparat anul trecut de numai cativa romani, dovedindu-se un model nu foarte indragit la noi in tara, per total, modele precum Fiesta sau Focus s-au dovedit de succes. Poate si pentru ca prezentau siguranta. Nu insa si noul Mustang...

EuroNCAP, autoritatea europeana in materie de siguranta rutiera, a publicat ultimele rezultate la testele de impact. Pe langa cele doua limuzine Volvo care nu au surprins pe nimeni cu punctajul maxim obtinut de 5 stele, a mai fost testat si noul sport-coupe Ford Mustang, un model care se vinde in Europa deja de 2 ani. Aceasta masina a obtinut un rezultat foarte slab, reusind doar 2 din 5 stele la testele de siguranta rutiera, fiind codasa grupei masinilor sport.

Ciudat, sau cel putin menit sa ridice cateva semne de intrebare, este ca dincolo de ocean, cei de la NHTSA, National Traffic Safety Administration, echivalentul EuroNCAP la americani, i-au acordat masinii 5 stele de siguranta...

Crash test Ford Mustang

Protectia pasagerilor adulti 72%

In timpul testului de impact frontal, compartimentul pasagerilor a ramas stabil. Manechinele de test au inregistrat o protectie buna a zonei genunchilor si a femurului. Insa capul soferului a alunecat pe airbagul de volan, ceea ce a demonstrat ca nu a existat suficienta presiune pentru a umfla corespunzator perna airbagului. La fel s-a intamplat si cu partea superioara a pasagerului, care s-a lovit de bord. Testul a mai demonstrat si ca centurile de siguranta nu ofera o blocare suficienta in cazul pasagerilor mai inalti.

In testul care simuleaza impactul cu un stalp, noul Mustang s-a comportat in compartimenul pasagerilor din fata adecvat, dar bancheta spate a fost depunctata deoarece manechinele de test au alunecat pe sub centura de siguranta. Asta a dus la o protectie slaba in zona pieptului pasagerilor din spate, fapt ce a mai dus la o depunctare suplimentara.

Singurul test in care Mustangul a primit punctaj bun a fost cel in care se simula un impact lateral cu o masina. Insa in cazul unui impact din spate, manechinele de test au inregistrat un punctaj slab din cauza scaunelor gandite prost.

Protectia pasagerilor copii 32%

Din pacate, se pare ca Fordul Mustang nu este o masina in care vrei sa-ti plimbi copiii in siguranta. Nu de alta, dar masina a obtinut un punctaj jenant. Insa Ford a gasit o explicatie si o justificare: cine isi va comanda un Mustang incepand cu luna mai 2017, va primi un model imbunatatit. Asta pentru ca masina testata, care se vinde acum pe piata din 2015, nu este echipata cu sisteme de siguranta active si pasive. Iar modelul nou, care este de fapt un facelift, va beneficia de sisteme Pre Collision Assist, plus multe alte sisteme care vor imbunatati punctajul slab de acum. Problema este ca masina care se vinde AZI, este cea cu rezultate slabe...

Crash test Ford Mustang

Protectia pietonilor 64%

Daca te stii pericol public, avem o veste buna pentru tine: Mustangul se pare ca e bun in ceea ce priveste impactul cu pietonii. Asta spune EuroNCAP, care i-a oferit 64% punctaj, ceea ce nu e deloc rau. Se pare ca zona grilei frontale ofera o protectie ceva mai slaba, dar pentru cazul in care vorbim de o lovitura la cap, zona capotei si a stalpilor de la parbriz, se pare ca ofera o protectie buna.

Sisteme auxiliare de siguranta 16%

Cel mai slab rezultat obtinut de o masina Dacia la acest capitol, cu privire la sistemele de siguranta electronice, pasive si active, a fost de 29%. Ei bine, Ford Mustang a obtinut 16%, ceea ce spune tot. Mai precis, masina nu are in dotare mai nimic, decat un ESP si un ABS. Dar, Ford insista ca noul model abia lansat si care va putea fi pus in vanzare din mai, anul curent, va fi imbunatatit si va avea sisteme de siguranta mai multe. Printre acestea se numara asistenta la pastrarea benzii de circulatie, asistenta in caz de impact, franare automata si detectarea pietonilor... Asadar, cei care isi vor cumpara masina vor fi mai in siguranta. Cei care deja si-au cumparat-o... Bafta!

Distribuie pe Facebook
mai multe