Qoros 'made in China', printre cele mai sigure masini din 2013. Niciun BMW sau Mercedes in top

Qoros 'made in China', printre cele mai sigure masini din 2013. Niciun BMW sau Mercedes in top
  • Qoros 3 Sedan a obtinut puntaj de 95% la protectia pasagerilor
  • Cea mai sigura masina din clasa business este Maserati Ghibli
  • Jeep Cherokee a iesit castigator in clasa SUV-urilor
Distribuie pe Facebook

Euro NCAP a publicat concluziile dupa un an 2013 plin de noutati auto si teste de siguranta. Fiecare clasa a avut "premiantul" sau, iar in clasa compacta castigator a iesit o masina de productie chinezeasca. In schimb, din topul celor mai sigure autoturisme testate de Euro NCAP lipsesc marci precum Audi, BMW sau Mercedes.

Surpriza anului a venit din partea producatorului Qoros cu modelul 3 Sedan. In ciuda asteptarilor negative din partea opiniei publice, reticenta la vehiculele chinezesti, Qoros 3 a obtinut cel mai mare punctaj din clasa compacta. Masina chinezilor a reusit sa adune mai multe puncte decat Mercedes-Benz CLA, Toyota Corolla sau Mazda 3. Se pare ca principalul atu in siguranta lui Q3 este protectia pasagerilor.

In clasa Supermini, castigator a iesit Renault Zoe. Datorita sistemelor de siguranta electronice, masina a reusit sa obtina cel mai mare punctaj din clasa. A surclasat modele precum Opel Adam si Nissan Note.

Gama sedanurilor de familie de mari dimensiuni l-a avut drept castigator pe Lexus IS 300h. Masina japonezilor a surclasat doua alte modele, singurele de altfel din acest segment testate de Euro NCAP. E vorba de Skoda Octavia 2013 si Mazda 6.

Sectorul SUV-urilor cu dimensiuni medii a fost castigat de Jeep Cherokee. Masina americanilor a avut punctaj bun la protectia pietonilor si la cea a pasagerilor, destul incat sa surclaseze Honda CR-V, Toyota RAV4 sau Mitsubishi Outlander PHEV.

In randul automobilelor mai mari, de tip MPV, au existat doi castigatori: Kia Carens si Ford Turneo Connect. Aceste doua modele au surclasat masini precum Citroen C4 Picasso, Mercedes CITAN si Nissan Evalia. Codasii grupei, dupa cum au fost publicate rezultatele de Euro NCAP sunt Mercedes-Benz CITAN Combi si Nissan Evalia, care au primit fiecare numai cate 3 stele, ulterior testelor de siguranta efectuate.

Clasa autoturismelor mari de tip business nu a fost prea dezbatuta. Si asta pentru ca Euro NCAP a testat in 2013 numai doua modele: Maserati Ghibli si Infiniti Q50. Inginerii de la autoritatea de siguranta rutiera europeana l-au declarat insa castigator la final de an pe Ghibli, ca fiind cea mai sigura masina premium de dimensiuni mari. Maserati a primit un punctaj de 95% pentru protectia pasagerilor, de 79% pentru protectia copiilor, de 74% pentru protectia pietonilor si 81% pentru sistemele de siguranta electronice cu care este dotata masina.

Asadar, daca pana acum aveai indoieli asupra calitatii si sigurantei masinilor chinezesti, iata ca cei de la Qoros ne-au demonstrat opusul. Si, cu certificarea Euro NCAP, fara indoiala ca vehiculele Qoros vor incepe sa se bucure de succes si in Europa.

Distribuie pe Facebook
mai multe