5 tipuri de soferi absolut imbecili de pe autostrazile Romaniei

5 tipuri de soferi absolut imbecili de pe autostrazile Romaniei
Toti politicienii au promis cu mana pe inima inainte de alegeri ca fac miii de kilometri de autostrazi. Evident, nu au facut nimic. Si chiar daca Romania este codasa Europei la autostrazi, alea pe care le avem, sunt dens populate de niste soferi-catastrofa. Iata 5 tipuri de soferi care circula pe autostrada si care ar trebui sa se lase de sofat.
Distribuie pe Facebook

Cocalarul care da flashuri

De departe, cea mai proasta specie de sofer care circula in Romania este cocalarul care da flashuri. Sa luam un exemplu recent si concret. La intrarea in Bucuresti, pe "superba" sectiune dinspre Fundulea cu dale de beton si gropi care iti fac masina sa troncane din toate incheieturile, duminica dupa-amiaza era aglomeratie destul de mare, siruri de masini pe ambele benzi, dar se circula cu 90-100 constant. Vine o Toyota Land Cruiser V8 pe a doua banda, dand flashuri la foc automat. Dar flashuri cate 1000 pe minut, de parca soferul a facut scurta la mana. Te dai la o parte, o avea omul o urgenta, naste nevasta, e bolnav copilul, mai sunt situatii. Insa aglomeratia isi spune cuvantul si peste 1 kilometru ajungi in dreptul lui. Te uiti sa vezi care era urgenta. De fapt, la volan e doar un meltean-cocalar singur, care in mintea lui crede ca autostrada doar lui ii apartine. Restul sunt prosti si trebuie sa-i faca lui loc ca vrea sa prinda meciul de pe Eurosport.

Corectul care merge doar pe a doua banda

Conform legii, a doua banda de pe autostrada poate fi folosita doar pentru depasiri, dupa care revii pe prima banda. Sunt insa si soferi care nu prea au citit Codul Rutier. Adica circula cu 130 pe a doua banda si nu se dau niciodata pe prima. Ce naiba, merg legal, asa ca nu are voie nimeni sa-i depaseasca. Acesti soferi sunt extrem de periculosi. Pentru ca ii provoaca pe ceilalti soferi care merg pe riscul lor mai tare, sa faca niste manevre care pot fi periculoase. Adica sa depaseasca pe prima banda. Sau sa claxoneze, dau flashuri, manevre agresive. Corectul care crede ca a doua banda e pentru el ca merge legal, a lipsit la lectia in care i s-a spus ca trebuie sa circule pe prima banda... Astfel de soferi care nu se dau ca sa le faca altora loc sunt mult mai periculosi ca vitezomanii care vor sa alerge cu 150 pe autostrada.

Iepurele saritor

Un foarte mare procentaj din totalul de accidente rutiere de pe autostrada sunt cauzate de soferii care circula pe prima banda, vor sa depaseasca un vehicul lent, dar nu se asigura. Sau, pur si simplu, vad ca vine o masina dar nu-i intereseaza. De exemplu, mergi mai lansat pe a doua banda si vezi ca pe prima banda un Logan da semnal ca sa depaseasca un TIR. Dar iti spui ca nu are cum sa se bage, ca esti prea aproape si vii prea repede. Dar el se baga, iti sare in fata ca un iepure, tu franezi brusc si daca ploua iar anvelopele tale sunt cam vechi, te invarti si ajungi in parapet. Sunt mii de exemple zilnic in care dobitocii tasnesc pe a doua banda, fara sa-si dea seama ca-i incurca pe soferii care vin in viteza.

Mult prea ocupat sa dea semnal

In orase e plin de soferi care sunt mult prea ocupati ca sa mai conduca. Adica vorbesc la telefon, stau pe Facebook, trimit mesaje pe Whatsapp, se machiaza, mananca si asa mai departe. Asa se produc o multime de accidente grave. Insa soferul modern este atat de ocupat acum, incat nu mai simte ca trebuie sa dea semnal cand isi schimba directia. Pur si simplu, soferul din Romania uita ca exista o maneta langa volan si ca i s-a spus la scoala de soferi sa semnalizeze ca sa evite accidentele. Ei bine, pe autostrada sunt multi soferi ocupati care vorbesc la telefon si fac manevre de schimbare a benzii fara sa dea semnal. Fie ca ies din benzinarie, fie ca intra de pe prima banda pe a doua, nu se mai obosesc sa dea semnal. Dar ei nu se gandesc ca poate veni un motociclist in viteza, un vitezoman, o masina, orice, care, nevazand ca nu da semnal, crede ca isi pastreaza banda, asa ca nu franeaza. Lenea soferului pentru a nu utiliza semnalizatorul masinii provoaca extrem de multe accidente mortale. Destul de hilar, daca ne gandim ca o miscare gratuita a degetului care dureaza o fractiune de secunda poate cauza atat de multe probleme...

Cursarul de la Formula 1

Romanul s-a nascut cunoscator in toate. Si pilot de curse. Nu conteaza ca are Logan sau Astra, el este racer. In orase ii vezi zilnic, cum pleaca de la semafor in tromba, cum iau virajele cu scartait de anvelope si cum se strecoara printre masini ca intr-o etapa de WRC. Chiar daca au 60 de cp sub fund. Pe autostrada ii vezi, ceva mai rar ca pe restul exemplarelor enumerate mai sus, cum fac slalom printre masini. Ei nu se grabesc, dar au o incredere prosteasca atat in aptitudinile lor de piloti inchipuiti, cat si in "bolidul" pe care il conduc. Acestia se trezesc sa faca slalom pe autostrada in zonele aglomerate, cand se circula in coloana. Uneori fac slalom si pe banda de urgenta, ca ei sunt smecheri. Iar daca nu e aglomeratie, fac slalom ca sa depaseasca masinile de pe a doua banda. Le merge manevra pana cand vor ajunge infipti intr-un pom, poate doar atunci mai pierd din impresiile de raceri.

Foto: Libertatea.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 9 Iulie 2018