EDITORIAL: Cum te omoara lipsa unui semn de circulatie

EDITORIAL: Cum te omoara lipsa unui semn de circulatie
  • De semnele de circulatie se ocupa ADP-ul
  • Politia Rutiera trebuie sa anunta primaria cand lipseste un semn
  • Soferul vinovat a fost considerat... nevinovat
Distribuie pe Facebook

Ceea ce va povestesc mai jos este 100% real si se intampla in 2015, in Romania, tara europeana. E vorba de un accident grav de care a avut parte un prieten, acum cateva luni. In Bucuresti, pe ditamai bulevardul Brancoveanu.

Acum cativa ani a fost un caz mediatizat care definea extrem de bine situatia din Romania: smecherii scapa basma curata chiar daca sunt vinovati, iar fraierii platesc chiar daca nu au gresit. E vorba de un smecher care a lovit mortal un pieton pe o trecere semnalizata din Mehedinti, dupa care a fugit de la fata locului. Omul era atat de bazat, incat a apelat imediat la cunostintele din primarie care in cateva ore au mutat semnele de la trecerea de pietoni si au refacut marcajele la 70 de metri fata de locul in care a avut loc accidentul, astfel incat vinovatul, care era si beat, sa scape basma-curata.

Ei bine, din acelasi ciclu de "Asta inseamna sa fii mafiot", acum cateva luni mergea amicul meu cu un Pajero Sport pe Brancoveanu. Din dreapta ii sare in fata o masina condusa de un pensionar, evident, de pe un drum secundar fara semafor. Intra in el, ambele masini se fac praf. In Pajero erau 3 persoane: el, nevasta si copilul mic in scaunul special pe bancheta din spate. Nevasta-sa ajunge la spital in stare grava si in cele din urma piciorul fracturat in 5 locuri e pus la loc cu mai mult fier, tije si suruburi, decat are o Dacie 1310. Partea "amuzanta" acum urmeaza.

Batranul care a iesit din dreapta, de pe o strada secundara, nu a patit nimic si a fost scos basma-curata. Cum e posibil? Raspunsul corect este: in Romania, ORICE e posibil! Chipurile, cu cateva zile inainte, fix in acelasi loc, a mai avut loc un accident similar. Doar ca in urma accidentului, o masina a fost proiectata peste stalpul care ii arata soferului vinovat semnul STOP. Si cum acest semn nu exista, soferul a fost considerat nevinovat... Da, Politia Rutiera a zis ca nu are cum sa-l traga la raspundere, din cauza ca omul nu avea semn nici de oprire si nici de cedare a prioritatii. Elegant, nu?

Dar se pune urmatoarea intrebare: cine naiba este responsabil pentru faptul ca niste oameni aproape au murit? Politia isi pune palma in cur si zice ca nu ea se ocupa de semnele de circulatie. Raman cei de la Primaria sectorului 4, care cica nu se ocupa nici ei de semnele de circulatie... Asadar, unicul vinovat pentru ca nu a montat semnul de oprire este Administratia Domeniului Public, respectiv "Serviciul Administrare Planificare, Urmarire, Lucrari si Sisteme de Reglementarea si Siguranta Circulatiei". Cu care, de altfel, soferul a inceput un proces...

Pare incredibil, dar asta e realitatea din anul 2015, Bucuresti, capitala europeana. Un individ da sa te omoare pentru ca nu e atent si scapa fara probleme. Incredibil este faptul ca tu, ca om, nu ai ce sa-i faci, nu ai cum sa iti recuperezi cheltuielile de spitalizare si paguba masinii de pe RCA-ul lui, nu ai cum sa-l dai in judecata. Pentru ca nu exista un semn de circulatie, asa ca omul nu a stiut ca trebuie sa opreasca... corect, ca naiba!

Vinovata principala, dupa parerea noastra, este Politia Rutiera. Care era obligata sa anunte primaria si pe cei de la ADP de accidentul petrecut inainte, pentru a veni si a remonta stalpul cu semnul de circulatie in regim de urgenta. Cel mai probabil, politia si-a bagat piciorul si nu a anuntat pe nimeni, asa ca cei de la ADP habar nu aveau ca acolo este o strada fara semn de STOP care poate duce la accidente grave sau mortale. Si a dus la un accident lipsa unui semn de circulatie, unul destul de grav...

DUPA PAREREA TA, CINE ESTE VINOVAT IN TOATA ACEASTA INTAMPLARE NEFERICITA?

CINE TREBUIE TRAS LA RASPUNDERE?

Distribuie pe Facebook
mai multe