Incepe scoala, incepe haosul in trafic: idei ca sa scapi de aglomeratie si nervi

Incepe scoala, incepe haosul in trafic: idei ca sa scapi de aglomeratie si nervi
  • Luni incepe scoala
  • Traficul capitalei este cel mai rau din Europa
  • Metroul, solutia cea mai buna
Distribuie pe Facebook

Acum aproape 2 ani, Gabriela Firea promitea o mare Revolutie in trafic. Si a facut exact ce a promis, numai ca in loc sa faca o revolutie pozitiva, a facut una haotica. Acum traficul Bucurestiului este un calvar, stai in aglomeratie de iti vine acru, infrastructura e la pamant si semafoarele zici ca sunt sincronizate de un cizmar. Si inca nu a inceput scoala...

Anul trecut, in loc sa creasca bugetul pentru parcari si infrastructura, acesta a scazut. In schimb am facut cateva statui inutile din bani publici. Iar in 2018 lucrurile vor sta la fel. Ceea ce inseamna un singur lucru: soferii nu sunt o prioritate pentru primarul nostru general care viseaza sa devina Presedinte intr-o buna zi. Inseamna ca soferii trebuie sa se descurce cum pot intr-un trafic haotic, fara locuri de parcare, fara agenti de politie la treaba si fara nicio gandire unitara. Inseamna ca soferii scot mai multi bani din buzunar pentru carburant si ca se incurajeaza poluarea excesiva.

Acum, traficul este demn de Bangladesh. Si pentru performanta de a avea cel mai prost trafic de pe acest continent am primit si un premiu oficial, la nivel european. Deci nu o spunem noi, o spun europenii care se bazeaza pe softurile de navigatie care nu stiu sa minta. Insa acest trafic de azi este o gluma fata de ce va urma incepand de luni, 15 ianuarie 2018, cand incepe scoala. Incep cursurile de orice fel, se aglomereaza mijloacele de transport in comun iar numarul masinilor de pe sosele creste.

De ce toti soferii din Bucuresti cand aud de scoala, parca aud de ciuma rosie? Pentru ca atunci cand incepe scoala se intampla un fenomen unic in lume. Ies pe strada, la volanul masinilor, tot felul de parinti. In zonele cu scoli, gradinite sau licee se fac aglomeratii uriase, masinile sunt lasate pe avarii, parcheaza lumea unde apuca, blocand traficul. Rutele parintilor care, de obicei, se duc la serviciu, se schimba, trebuie sa cumpere flori pentru d-na diriginta, trebuie sa opreasca nu stiu unde, trebuie sa-l mai ia pe Vasilica din colt.

Cand incepe scoala, traficul haotic devine halucinant. Masinile par a se inmulti brusc. Dar, de fapt, numarul lor creste, dar nu asa de puternic. Problema este ca multe strazi si artere principale devin neincapatoare din pricina parcarilor neregulamentare. Practic, inceperea scolii inseamna masini parcate aiurea care blocheaza traficul. Si de aici incepe toata nebunia.

Ce sa faci de luni, cand incepe scoala, ca sa eviti traficul rutier aglomerat? Cea mai buna solutie este sa-ti dai foc la permisul de conducere si sa vinzi repede masina: nu ai ce sa cauti in Bucuresti, in plina iarna, la inceput de scoala, in trafic. Pur si simplu nu ai ce sa cauti! Insa romanul trebuie sa conduca masina, ca-i este frig in tramvai. Asa ca, vrand-nevrand, de luni nimeni nu va lasa masina acasa. Dimpotriva, o va scoate la treaba.

Prima solutie ca sa nu te lovesti de trafic este sa pleci mult mai devreme de acasa. Cursurile scolii incep la ora 8:00 dimineata. Si deja, de la 7:30 incepe balamucul in trafic. Sfatul nostru este sa-ti maresti timpul de a ajunge la munca cam cu 30 de minute fata de o zi normala, ca astazi. Sau, in mod ideal, daca ai avea cum sa-ti schimbi programul de lucrur si, in loc de 9-18 sa lucrezi de la 7-16, ar fi de vis. Asa eviti si aglomeratia la dus, dar si la intors.

O alta idee este sa folosesti aplicatiile gen Waze care iti spun pe unde sa o iei ca sa eviti aglomeratia. Problema cu aceste aplicatii este ca traficul din Bucuresti se schimba si se aglomereaza atat de repede, incat o ruta aleasa de aplicatie care trebuie sa dureze 12 minute se schimba instantaneu si va dura, de fapt 35 de minute. Insa Waze are "talentul" de a alege cateva rute ceva mai rapide, iar tu poti afla niste stradute de care nu ai fi aflat niciodata. Oricum, e mai bine decat sa stai pe loc in aglomeratie.

Poate cel mai important sfat este sa folosesti metroul. Nu autobuzul, in care vei sta la fel de mult ca in masina. Nici troleul. Poate tramvaiul in unele cazuri, dar de obicei pe sina de tramvai se vor afla sute de masini care, pur si simplu, nu mai au pe unde sa o ia. Cea mai buna solutie ramane metroul, care nu sta la semafor si nici nu este influentat de soferii care stationeaza ilegal.

Un alt sfat ar fi sa folosesti mijloace de deplasare alternative, gen bicicleta, trotineta electrica, scuter. Orice, dar sa nu pui piciorul in automobil. Am mai vazut cateva tentative hilare si penibile de a demonstra ca daca utilizezi o platforma de ridesharing sau TAXI-ul, iesi mai bine, insa acolo unde stai tu blocat in intersectie cu masina personala, va sta si TAXI-ul. Orice, in afara de automobil.

Din pacate, singurele sfaturi fezabile pentru a fluidiza traficul sunt pentru d-na Gabriela Firea. Numai domnia sa are puterea de a face ceva, daca vrea si daca mai raman bani de la statui si balciuri. D-na Firea ar putea sa puna Politia Locala la munca si sa amendeze in repetate randuri toti soferii care parcheaza iurea si blocheaza benzile de mers. D-na Firea ar putea sa colaboreze cu Politia Rutiera si sa elibereze benzile speciale de facut la dreapta, acolo unde a instalat semafoare intermitente care momentan sunt inutile. D-na Firea ar putea sa reinstaureze un serviciu de ridicat masini al Primariei. D-na Firea ar putea sa aduca niste specialisti straini care sa sincronizez semafoarele. D-na Firea ar putea sa ii trezeasca din somn pe angajatii care iau bani degeaba in Centrul de Control si Monitorizare Trafic. Si cate si mai cate...

Insa pentru soferi, din pacate, singurul sfat real este sa-si lase masina acasa si sa se foloseasca de mijloace alternative sau sa se obisnuiasca cu mersul subteran la metrou. In rest, mergeti la vot.

Foto: ZOSO.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe