Mit sau realitate: alianta tacita dintre taximetristi si politistii rutieri

Mit sau realitate: alianta tacita dintre taximetristi si politistii rutieri
"-Nu se ia Politia de noi niciodata, suntem ca niste colegi!" spune odata un taximetrist. Dar cine sa-l creada pe omul care nu a auzit in viata lui de maneta pentru semnalizare si mereu e cu degetul pe claxon? Mai mult, mereu vad la stiri ca politistii organizeaza actiuni si ca-i amendeaza pe taximetristi... Dar, in realitate, cum sta treaba?
Distribuie pe Facebook

In intersectia Piata Natiunile Unite, unde se termina Calea Victoriei, vinerea trecuta la ora de varf in care totul era blocat, doi agenti de la Politia Rutiera cu un VW Polo tras langa bordura pe pod se chinuiau sa dirijeze traficul. Din spatele meu se aude o sirena si un Duster de la Politia Locala, cu semnalele luminoase si acustice pornite, depaseste pe contrasens, iar cand il vad, agentii de la rutiera opresc circulatia ca masina localilor sa treaca nestingherita.

In caz ca nu stiai, masinile si autospecialele Politiei Locale NU AU REGIM PRIORITAR IN TRAFIC. Adica sunt la fel ca mine si ca tine, obligati sa respecte legile, nu au voie sa-si foloseasca girofarul ca sa scape de aglomeratie, iar daca o fac se numeste abuz iar politistii adevarati trebuie sa-i amendeze. Chiar si asa, se pare ca, de fapt, politistii de la rutiera care se plangeau in repetate randuri ca localii nu trebuie sa poarte numele de politist si ca incalca legea, facand abuzuri numeroase in legatura cu uniformele si inscriptiile, sunt colegi si prieteni buni cu localii. Adica atata timp cat politistii din MAI incurajeaza abuzul si ilegalitatea, punand mai presus de lege politia locala care nu are dreptul sa isi faca prioritate prin trafic cu girofarul, totul e clar.

De ce ne-am astepta sa fie altfel cu taximetristii? Astazi, teoria multor alti soferi s-a adeverit. La Piata Romana. La "coloane" erau opriti mai multi agenti cu un Logan, un Polo si o motocicleta. Un taximetrist cu Logan a stat cat a stat la semaforul dinspre Dacia, fiind incadrat pe prima banda cu obligatoriu la dreapta spre Universitate, dupa care si-a bagat picioarele, a trecut pe rosu, a luat-o pe contrasens, a calcat toate liniile continue posibile si s-a intors elegant pe drumul principal spre Victoriei, total opus fata de cum era incadrat. Fix in fata politistilor pe care ii vazuse fara doar si poate, iar ei, la randul lor, s-au uitat si au vazut ce vrea sa faca.

Nicio reactie. Nicio treaba. Nimic, zero. Din partea taximetristului niciun gand de a respecta legea, marcajele, culoarea semaforului, siguranta rutiera, nimic, nicio treaba, de parca nu ar fi putut veni in viteza un motociclist si sa se faca praf. Din partea politistilor, vreo 3 la numar care stateau langa autospeciale, acelasi dezinteres total. Nici urma de reactie, sau gand ca ar vrea sa il urmeze pe taximetrist si sa-l ia la rost, sau macar sa fluiere dupa el. Zero barat.

Asa ca nu am cum sa nu ma gandesc la o alianta dintre masinile galbene si cele albe. Bazata pe o intelegere tacita ca taximetristii sunt amarati, benzina e scumpa, masina e locul lor de munca, iar politistii sunt bugetari cu un ministru catastrofa. As intelege de ce politistilor le-ar fi mila de taximetristi si i-ar pasui sau ar inchide ochii la tampeniile pe care le fac, ca "Sefule, doar nu ma lasi fara obiectul muncii, am copii mici acasa, viata e grea", dar cu ce contribuie taximetristul la intelegerea prieteneasca?

Sau este doar dezinteres total din partea politistilor care se gandesc ca oricum, daca ar vrea, ar avea destui soferi pe care sa-i amendeze, de ce sa se ia tocmai de taximetristi? Eu sper sa fie doar o parere proasta personala, cum ca politistii inchid ochii in cazul taximetristilor, insa ultimul exemplu, cat si altele din trecut, imi confirma ca exista acolo o tarasenie care nu imi place.

Nu demult va spuneam ca politistii rutieri de azi sunt altfel. Nu mai apleaca urechea la spaga, vor sa aduca o schimbare, sunt tineri si motivati, iar cei care ii injura ca-si fac treaba sunt niste imbecili. Si inca cred asta. Problema este ca atunci cand lucrezi la stat, in MAI, cu greu poti inota impotriva curentului. Si faci ce fac si ceilalti, ca sa-ti fie viata mai usoara. Adica te culci pe o ureche si iti aduci aminte de juramantul facut numai cateodata. In rest, esti doar un alt angajat care merge pe principiul luna trece, vine banul.

Distribuie pe Facebook
mai multe