Planul de amenzi al politistilor rutieri: mit sau realitate?

Planul de amenzi al politistilor rutieri: mit sau realitate?
Acum cateva luni, un agent principal din Politia Romana, spunea ca au existat cazuri in care politistii erau obligati de superiori ca sa dea un anumit numar de amenzi zilnic. De ce? Pentru ca astfel erau vazuti mai bine de superiori care dadeau mai departe rapoarte pline de procese verbale acordate soferilor, adica mai multi bani incasati la buget, si toata lumea era fericita. Dar chiar asa sa fie?
Distribuie pe Facebook

Dupa scandalul pornit de dl. Canarau, agent principal de politie, intervievat de Mediafax, au existat si inca exista cazuri in care politistii sunt obligati de sefii lor sa dea un anumit numar de amenzi ca sa dea bine la cei de sus. Conform agentului principal, au fost si cazuri in care unii politisti au venit la sfarsit de tura cu un numar de amenzi insuficient, iar seful i-a trimis iar pe teren sa-si faca normal.

Exista politisti care iau spaga? Desigur. Exista politisti care abuzeaza de functie? Normal. Exista superiori care se cred smecheri, ca inainte de '89, si isi obliga subalternii sa incaseze un anumit numar de amenzi? Da. Exista politisti nesimtiti, care nu stiu sa vorbeasca, politisti care aplica legea partinitor si care abuzeaza de uniforma ca sa-si scape relatiile? Evident. Dar asta nu inseamna ca tot ce inseamna Politie Rutiera in tara asta este la fel.

Pana acum vreo 10 ani, cu siguranta, procentul agentilor de la rutiera care se credeau buricul pamantului era urias, peste 60%. Acestia faceau asemenea magarii, luau spaga, santajau soferii si plecau acasa cu sume de bani zilnic, bani incasati ilegal. De la o vreme incoace, politistii s-au mai "spalat". Au aparut oameni tineri, cu chef de munca, au aparut instructori noi in academie, au aparut agenti dornici sa faca o schimbare. Acum, procentul este invers fata de acum 10 ani. Sunt peste 80% politisti seriosi, care respecta legea, care respecta oamenii si care, daca incerci sa le dai spaga, iti dau doua capace peste nas si te aresteaza. Acum, din fericire, majoritatea politiei romane este formata din oameni care vor sa faca o schimbare.

Probleme inca exista. Nu vezi suficienti politisti pe strazi, nu vezi cazuri rezolvate asa de repede cum vrei tu, iar majoritatea situatiilor marunte de furt sau violente, cum ar fi cand iti fura o bicicleta, cand ti se sparge o boxa sau cand te cafteste unul la Carrefour, sunt lasate de izbeliste si nerezolvate. Din pacate, politistii inca lucreaza pe principiul "trece luna, vine banul". Dar cand e vorba de cazuri grave, lucrurile se schimba serios. Cam asa cum este cu sistemul de sanatate: SMURD-ul functioneaza ca un ceas elvetian, la fel si tot ce tine de serviciul de urgenta. Insa in spitale, daca te internezi, mori cu zile.

Referitor la Politia Rutiera, este poarte unica structura in care lucrurile sunt chiar orientate catre directia cea mai buna. Spaga incepe sa fie de domeniul trecutului, legea se aplica fara sa se mai puna botul la relatii prin telefon, iar cand e vorba de cazuri mai serioase, de accidente cu fuga de la fata locului, autorul este prins imediat. Deci toate lucrurile sunt spre bine, spre un climat de siguranta mult mai bun.

Planul de amenzi al politistilor este insa un fapt real. Dar este pe cale de disparitie, probabil doar cateva procente dintre superiorii subunitatilor obligandu-i pe agenti sa vina la sediu cu un anumit numar de amenzi ca sa se laude la sefii din minister. Planul de amenzi a devenit ceva absolut inutil. Pentru ca politistii pot oricand, in orice clipa, cand au un exces de zel, sa dea 1000 de amenzi pe zi, un singur echipaj. Te pui intr-o zona celebra pentru neacordare de prioritate la pietoni, unde trecerea nu e semnalizata bine, si te apuci sa lasi oamenii fara permise.

Sunt foarte amuzanti soferii care inca mai cred ca au dreptul sa le ceara politistilor certificatul metrologic al aparatului radar, ordinul de serviciu sau alte balarii fictive. Tot ce trebuie sa stie soferii, daca vor sa-si faca viata mai usoara, este sa vada in agentul de politie un aliat, un om care este acolo pentru a salva vieti, care ii vrea binele, nu unul care s-a trezit special sa-l lase pe el fara permis. Si cel mai bun sfat este sa cooperezi fara comentarii, fara arogante, ascultand si respectand tot ce spune agentul. Acel om, chiar daca este in uniforma, are si el acasa familie, este la fel ca tine, s-a trezit ca sa se duca la munca, iar faptul ca interactiunea cu soferii este jobul lui, nu e de condamnat.

In concluzie, cand mai auzit de la un prieten suparat ca a fost amendat si care zice "Ba, politistii aia bulangii si-au facut planul de amenzi cu mine, de parca eram singurul care a depasit linia continua!", sa-l trimiti la culcar. Nu cu un pumn. Ci cu convingerea ca lucrurile s-au mai schimbat si ca prioritatea politistului este alta. Fa-l sa se gandeasca ca poate tocmai i-a salvat viata.

Foto: secundatv.ro

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 20 Iunie 2018