Mille Miglia, cea mai provocatoare cursa de anduranta din lume

Mille Miglia, cea mai provocatoare cursa de anduranta din lume
  • Recordul ii apartine lui Stirling Moss
  • Startul cursei se da din orasul Brescia
  • Viteza maxima prinsa era de peste 300 km/h
Distribuie pe Facebook

Mille Miglia este numele cursei de 1000 de mile din Italia. Competitia a avut loc de 24 de ori intre 1927 si 1957, iar acum se repeta in fiecare an, dar ca si omagiu, nu competitie sportiva. Iata cateva detalii despre acest eveniment senzational, dar si un film care te va pune in atmosfera.

Mille Miglia a fost o cursa de anduranta care a luat nastere in 1927. Pana in 1941, cand Al Doilea Razboi Mondial si-a spus cuvantul, au avut loc 13 editii, iar dupa 1946 s-au mai tinut 11 curse. Recordul pana in ziua de azi care nu va fi niciodata depasit ii apartine lui Stirling Moss, la bordul unui Mercedes-Benz 300 SLR, realizat in 1955 cu o viteza medie de peste 160 km/h.

Cursa lua startul in orasul Brescia, trecea prin Roma ca sa se finalizeze tot in Brescia. In timpul celor 24 de editii oficiale, traficul public era inchis, motiv pentru care se putea si atinge viteze colosale de peste 300 km/h in liniile drepte. Insa era si o cursa periculoasa, accidente avand loc la fiecare etapa. Iar din aceasta cauza s-a si decis incetarea acestei curse in 1957, dupa ce au murit 11 persoane in urma unui accident cu un Ferrari 335 S si a altui accident cu un Triumph TR3 care i-a curmat doar viata pilotului.

Aglomeratia pe strazile Italiei cand treceau masinile de curse era colosala. Iar riscul de a se produce un accident fatal grav era inevitabil. De fapt, accidentul grav din 1957 a curmat viata celor doi pasageri, dar si viata a 9 spectatori, ranind grav alti oameni. Dar riscul si viteza erau de fapt si cele doua elemente care atrageau atat pilotii, cat si spectatorii. Si pentru asta este cunoscuta competitia Mille Miglia, pentru a fi o cursa de anduranta grea, care nu iarta greselile.

Asa cum era de asteptat, prima cursa din 1927 a fost castigata de o echipa italiana. De fapt, majoritatea curselor au fost castigate de italieni, la bordul masinilor Alfa Romeo si Ferrari. In rest, doua competitii au fost castigate de nemti cu un Mercedes-Benz SSK si un BMW 328 Berlinetta Touring. Iar singurul echipaj britanic care a castigat Mille Miglia a fost format din Stirling Moss si Denis Jenkinson la bordul unui Mercedes-Benz 300 SLR.

Cursa Mille Miglia s-a reluat incepand cu anul 1982 dar sub forma unui raliu de sosea pe drumuri publice. Adica o sumedenie de pasionati cu autoturisme clasice se aduna in Brescia si urmeaza exact traseul din 1927. Insa soseaua nu este inchisa ci pe ea circula masini diverse, pietoni si cateodata este chiar aglomeratie. Insa Mille Miglia de azi este mai mult un omagiu, o cursa aniversara, in care pasionatii se aduna si vorbesc despre masini istorice, se simt din nou tineri si se distreaza de minune. Acum, spiritul competitiei s-a transformat in pasiune pura, iar distractia este pusa mai presus de timpii cronometrului.

Mai jos, Jay Leno ne arata ce s-a intampla luna trecuta la editia Mille Miglia 2014.

Distribuie pe Facebook
mai multe