25.000 de masini din Ucraina circula in Romania: ce facem in caz de accident cu una din ele?

25.000 de masini din Ucraina circula in Romania: ce facem in caz de accident cu una din ele?
  • Probleme mai delicate in cazul unui astfel de incident
  • Legislatia din Romania, neclara
  • Se lasa cu vizite la judecatorie
Trimite unui prieten

Toata lumea stie ca un razboi nu aduce nimic bun. Mai ales daca vorbim de un razboi al orgoliilor, dar care aduce numai probleme. Peste 100.000 de cetateni ucraineni au plecat din tara lor si s-au stabilit in Romania, de frica acestui razboi inutil. Cu ei au adus si aproximativ 25.000 de autoturisme, conform autoritatilor. Vorbim de persoane si masini care au ramas in Romania, nu care au tranzitat tara noastra pentru a ajunge in alta parte. Si acum, masinile cu numere de Ucraina sunt o parte zilnica a peisajului din trafic, vrand-nevrand. Insa trebuie sa ne gandim la niste amanunte: ce facem daca suntem implicati intr-un incident rutier cu una din aceste automobile?

Le vezi zilnic in trafic, peste tot. Si aici nu ne referim doar la acele autoturisme de lux cu numere de Ucraina, adica la masini de peste 150.000 de Euro care ne sar in ochi fara sa vrem si care ne pun pe ganduri: cum au scapat acesti soferi de recrutare si cum de isi permit sa traiasca de atatia ani in Romania, la hoteluri de 4 sau 5 stele? Pe langa acesti soferi care, cel mai probabil, au scapat de a ajunge pe front cu ajutorul unor functionari corupti din cadrul politiei de frontiera ucraineana, vorbim de mii de vehicule normale, asa cum avem si noi. In care au reusit sa scape femei si copii, pentru a incerca sa gaseasca un loc in care nu sunt bombe si gloante care zboara pe langa urechi.

Indiferent de cine le conduce, barbati tineri care au fugit de front, batrani sau femei cu copii, un lucru e clar: masinile cu numere de Ucraina au inceput inca de acum 3 ani sa faca parte din peisajul rutier al marilor orase din Romania. Ca acum 5-6 ani, cand Romania era plina de vehicule cu numere de Bulgaria. Acum vorbim de alta tara vecina. Insa intrebarile au ramas: ce facem daca suntem implicati intr-un incident rutier, usor sau grav, cu o astfel de masina inmatriculata in Ucraina?

Imposibil de verificat

Teoretic, masinile din Ucraina nu au voie sa intre in tara noastra fara o asigurare de tip RCA valabila. Mai precis, una care este agreata in sistemul Carte Verde. Evident, in vreme de razboi, nu a stat nimeni sa verifice daca masinile care intrau in Romania au sau nu RCA. Insa adevarata problema este ca au trecut deja ceva ani de la inceputul razboiului si soferii din Ucraina care circula pe teritoriul tarii noastre au realizat ca Politia Rutiera nu ii poate verificare concret daca au sau nu RCA. Am aflat acest lucru de la mai multi soferi veniti din Ucraina si care au spus clar ca asigurarile din tara lor, scrise in limba proprie, le sunt prezentate agentilor de la rutiera romani, dar acestia nu au cum sa isi dea seama daca sunt sau nu valabile. La fel de bine pot printa o asigurare veche la care modifica data de valabilitate. Teoretic, acesti soferi pot face RCA valabil la ei in tara online, dar de ce sa faca ceva ce nu le aduce niciun beneficiu? Insa practic, sansele sa dai peste o masina din Ucraina fara RCA sunt maxime.

Ce facem daca suntem implicati intr-un accident cu masina din UA?

La prima vedere, un accident, indiferent de felul sau, trebuie abordat ca orice alt accident. Un accident usor, ar trebui sa se lase doar cu o amiabila in care soferul vinovat ii da asigurarea celuilalt. Insa daca un sofer din Ucraina e vinovat, ce ii da soferului din Romania? In primul rand, trebuie sa ii prezinte o asigurare valabila. Iar acest lucru se intampla rar sau deloc. Am auzit de cazuri in care un sofer ucrainean nu avea RCA, dar s-a inteles cu soferul roman sa isi faca online si sa declare ca data incidentului sa fie ulterioara efectuarii asigurarii pentru a-l putea despagubi. Nu e tocmai legal, dar e sanatos. Alternativa fiind una la care nu vrea nimeni sa ajunga: demararea unui proces civil. Adica sa il dai in judecata, ceea ce poate dura chiar si 5 ani, iar sumele... sunt discutabile.

Sa ne gandim la cel mai optimist scenariu intr-o astfel de situatie neplacuta. Soferul strain are RCA valabil. Ai doua variante. Fie incerci sa iei legatura cu firma asiguratoare din Ucraina, desi sansele sa obtii ceva de la ei sunt minime, deoarece spun ca tara se afla intr-o situatie grava si lipsesc banii pentru despagubiri, fie apelesi la BAAR, adica la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Insa acestora trebuie sa le prezinti dovada ca soferul ucrainean are RCA valabil, dar nu orice RCA, ci unul recunoscut de sistemul Carte Verde. Daca nu are, nasol, il dai in judecata.

In cazul unui accident grav, lucrurile sunt mai simple: acolo face politia dreptate. Dar chiar si asa, daca ai fost ranit de un sofer ucrainean, fie apelezi la firma lui de asigurari, fie la BAAR, fie il dai in judecata. Din pacate, toate cele 3 variante sunt nefericite si foarte lente.

Care sunt solutiile reale pentru a-l proteja pe soferul roman?

Prima ar trebuie sa vina din partea Politiei Rutiere. Sa opreasca in trafic si sa verifice real actele masinilor din Ucraina. A doua solutie este din pacate una etica, mai mult decat legala. Si anume, sa te intelegi amiabil cu soferul, sa te despagubeasca prieteneste, la negru, pentru daunele produse. Ca sa nu stai tu ulterior sa apelezi firme ucrainene care nu raspund la mailuri, sau la BAAR care deja are mii de cazuri in asteptare sau sa ajungi la judecata. Ideal este sa te intelegi cu soferul vinovat, nu doar amiabil, ci prieteneste, ca sa iti dea bani pentru reparatia masinii.

Din pacate, nu iti doresti sa faci vreun accident vreodata. Cu atat mai putin cu o masina de Ucraina. Teoretic, variante pentru a fi despagubit sunt. Dar practic... este greu, daca nu imposibil. Asadar, cel mai bine, cand vezi o masina cu numar de UA, sa isi para rau pentru ca traiesc acesti bieti oameni la ei in tara, dar sa iti para bine daca a trecut pe langa tine fara sa te implice in vreun incident rutier.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 23 Iulie 2025