5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit

5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit
  • Avariile
  • Proiectoarele de ceata
  • Aerul condtionat
Distribuie pe Facebook

E clar ca soferii din Romania formeaza un trib aparte. Unul foarte... special, ca sa nu zicem de proasta calitate. Si daca e plin de specimene care depasesc coloana, care parcheaza pe trecerile de pietoni si care arunca pe geam toate gunoaiele, este plin, din pacate, si de cei care utilizeaza prost cateva dotari auto.

Avariile

De departe, dotarea care este cel mai gresit folosita in Romania este butonul de avarii. Este o trasatura auto preferata de taximetristi in general, care se gandesc ca pot opri unde este interzisa stationarea sau sa blocheze o banda, iar atunci cand apasa butonul de avarii, totul este rezolvat. Avariile au ajuns sa fie un fel de scapare si de justificare pentru orice. Ti-am taiat banda si era sa te omor, pun avariile, gata, am scapat. Blochez o sosea intreaga pentru ca astept clientul, pun avariile si gata, se rezolva tot.

Ei bine, daca sa pui avariile in semn de multumire sau sa recunosti ca ai gresit este ceva chiar dragut, sa folosesti avariile ca sa parchezi unde te duce capul... este mitocanie. In caz ca nu ai aflat, daca folosesti avariile fara ca masina sa fie AVARIATA, de unde si numele, poti sa primesti lejer amenda. Ba chiar sa ramai fara permis.

5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit

Proiectoarele de ceata

O alta dotare de care abuzeaza soferii din Romania implica proiectoarele de ceata. Din nefericire, multi soferi nu cunosc limba romana, fac pe prostii sau chiar sunt. Adica, prin denumire, proiectoarele de ceata se folosesc... cand e ceata. Nu cand e soare, nu cand e noapte, nu cand ploua. Ci cand este ceata si vizibilitatea este scazuta. Acelasi lucru e valabil si pentru stopul de ceata. Ei bine, soferul roman fara prea multa minte are convingerea ca daca foloseste proiectoarele de ceata ziua o sa vada mai bine.

Sau mai sunt si cei care utilizeaza doar pozitiile la masina, fara faza scurta, dupa care aprind proiectoarele. Cica asa este COOL, este dovada de 'valuare' si smecherie, cica asa arata masina mai belea! Ei bine, nu. In primul rand, este o nesimtire si prostie sa folosesti proiectoarele de ceata atunci cand NU este ceata. Ii orbesti pe alti soferi si in plus mai risti sa primesti si amenda din partea politiei. Ceea ce iti si dorim daca asta faci!

5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit

Aerul condtionat

Spre deosebire de cele doua elemente de mai sus, urmatoarele nu sunt asa de grave si nici nu implica vreun risc de amenda. In schimb, implica pagube la masina sau pot cauza niste probleme in timp. De exemplu, multi soferi care au masina cu aer conditionat, fie clima sau cu reglaj manual, habar nu au cum sa utilizeze aceasta dotare menita sa te tina racoros. In primul rand, soferii pornesc si opresc aerul conditionat si cand masina merge cu viteza mare, de exemplu, pe autostrada. Ceea ce este gresit, pentru ca forteaza ambreiajul compresorului. Ideal este sa apesi ambreiajul ca turatia sa scada la 1000 rpm, pornesti aerul, dupa care ridici piciorul.

O alta problema este ca cine vrea sa isi raceasca habitaclul repede cand e canicula, da la maxim aeroterma. Fara sa stie ca daca foloseste o treapta mai mica aerul este mult mai rece. Si, nu in ultimul rand, multi soferi nu folosesc iarna aerul conditionat de frica... consumului. Ei nu stiu ca motorul se incalzeste mai repede cu AC pornit si parbrizul se dezabureste instantaneu. Nu mai spunem de cei care conduc masini din grupul VAG si care nu au aflat nici pana acum ca ECON apasat inseamna aer conditionat oprit...

5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit

Stergatoarele

Urmeaza un sfat legat de stergatoare. Nu ca sa conduci mai in siguranta, ci doar ca sa iti pastrezi masina in buna stare mai mult timp. Daca te intrebi cum ai putea folosi gresit stergatoarele, iti spunem ca o facem cu totii destul de usor si des. Mai ales intr-o tara cum e Romania, plina de praf si mizerie. Adica unde iti lasi masina parcata si a doua zi o gasesti plina de praf de parca ai fi lasat-o intr-un santier. Greseala pe care o facem noi este ca stergem parbrizul fara ca acesta sa fie ud. Sunt automobile care au la maneta de langa volan dedicata stergatoarelor optiunea sa stropesti parbrizul fara ca stergatoarele sa se miste.

Dar multe nu au decat optiunea de stropit, dupa care stergatoarele se misca de cateva ori automat. Greseala este ca de multe ori stergatoarele se misca pe parbriz de cateva ori pana cand vine jetul de lichid. Sau nu vine deloc. Ceea ce duce, in timp, la matuirea parbrizului. Daca am putea, cumva, sa stropim parbrizul inainte sa dam cu stergatoarele ar fi ideal. Trebuie mereu sa ne aducem aminte ca stergatoarele sunt pentru curatarea de apa, nu pentru curatarea parbrizului de praf sau gainat de pasare...

5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit

Pilotul automat

In general, daca e sa fim realisti, in Romania nu prea ai ce sa faci cu un pilot automat. Pentru ca autostrazi nu prea sunt, iar alea care sunt, sunt aglomerate, pline de gropi si de soferi care iti sar in fata cand ti-e lumea mai draga. Adica un mediu total nesanatos ca sa circuli cu pilotul automat pornit. Chiar si asa, sunt soferi care au masina dotata cu asa ceva, motiv pentru care il folosesc. Insa nu o fac mereu corect, asa cum a fost gandit pilotul automat din fabrica.

De exemplu, putini stiu ca daca apasa pe RES dupa ce au franat, masina accelereaza singura pana la viteza prestabilita. Sau ca pilotul merge doar peste 40 km/h. Oricum, folosirea unui Cruise Control nu este asa de usoara cum pare, adica doar sa setezi viteza si sa ridici piciorul de pe acceleratie. Citeste AICI cum functioneaza si cum se foloseste corect Pilotul Automat.

5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze 5 dotari auto pe care soferii din Romania le folosesc total gresit
mai multe