5 motive pentru care prefer cutia de viteze manuala

5 motive pentru care prefer cutia de viteze manuala
  • Imi place sa schimb singur vitezele
  • Pot iesi mai usor daca raman impotmolit
  • Bag mult mai repede in marsarier
Distribuie pe Facebook

Chiar daca majoritatea producatorilor vand acum autoturisme cu transmisii automate, eu inca prefer cutia traditionala manuala. Si tu esti de aceeasi parere?

Multi spun ca viata cutiei manuale a apus si ca in cativa ani nu vom mai vedea astfel de transmisii pe masinile noi. Deoarece cutia automata a devenit mai performanta, mai economica si mai rapida ca cea manuala. Dar oare numai la asta se rezuma cutia de viteze?

Imi place sa schimb singur vitezele

Pur si simplu imi place "sa simt" masina, cum spun si altii. Adica sa schimb eu singur treapta, in timp ce apas ambreiajul, imi place sa bag a 2-a cand vreau eu, nu cand imi spune un calculator. Intr-o mana tin volanul si cu cealalta tin schimbatorul, iar cand nu schimb vitezele, le pun pe amandoua pe volan. Cu o cutie automata implicarea mea in conducere este injumatatita.

Simti ca esti sofer

Cand conduci o masina manuala, chiar simti ca esti sofer. Oricine poate conduce cutii automate, nu degeaba americanii sunt toti ahtiati dupa automate si daca ii pui pe manuala le da eroare 404. Este mai greu, trebuie sa fii mai concentrat, trebuie sa te folosesti de ambele picioare si de ambele maini, dar poate ca exact aceste lucruri ma fac sa nu renunt la cutia manuala.

Pot iesi mai usor daca raman impotmolit

Cu o masina care are transmisie manuala, daca ramai impotmolit in zapada sau noroi, faci mai usor balans din ambreiaj, putand impinge mai usor masina si sa iesi. Daca ai cutie automata, este imposibil sa faci balansul necesar in unele situatii. Adica aceasta e inca o situatie in care te limiteaza cutia automata...

Imi place cum se aude

Imediat recunosti o masina automata, dupa felul in care se aude schimbarea treptelor. Dar sunt soferi, printre care si eu, carora nu le place acel sunet plictisitor si foarte sec. Imi place sa aud motorul cum se tureaza pana acolo unde vreau eu si unde consider eu ca se afla in randamentul optim. De ce sa-mi schimbe cutia la 1800 rpm, daca eu vreau sa o turez mai mult?

Bag mult mai repede in marsarier

Cand vrei sa faci balans cu masina, asa cum spuneam mai sus, sau doar te grabesti la o manevra de parcare, poti baga in marsarier mai usor cu o cutie manuala. La o cutie automata trebuie sa astepti sa coboare turatia motorului, dar la cea manuala, cand ai calcat ambreiajul, poti imediat sa bagi in Reverse. Nu e o situatie des intalnita, dar poti sa te lovesti de ea.

Poate ca o masina manuala e mai costisitoare in timp, trebuie sa pui ambreiaj la un anumit numar de kilometri, poate ca e mai obositoare, dar din toate avantajele mentionate mai sus trebuie sa retinem unul singur: cutia manuala ne aduce aminte ca suntem soferi. Intr-o vreme in care evolutia face ca masina sa fie controlata tot mai mult de calculatoare, in care masinile merg singure si mai ca soferul poate sa adoarma oricand la volan, exista oameni care vor sa stie ca detin controlul absolut al comportamentului masinii. Iar cutia manuala exact asta face: te lasa sa ai o libertate suplimentara.

Distribuie pe Facebook
mai multe