Ai grija de masina ta in vreme de COVID. Sfaturi de bun simt pentru a o pastra in perfecta stare de functionare

Ai grija de masina ta in vreme de COVID. Sfaturi de bun simt pentru a o pastra in perfecta stare de functionare
  • Foloseste masina cel putin o data pe saptamana
  • Ai grija unde parchezi
  • Verifica periodic uleiul si presiunea din roti
Distribuie pe Facebook

Aceasta perioada, in care majoritatea oamenilor lucreaza de acasa, nu este deloc prielnica pentru masini. Fiindca sunt folosite mai rar si pe distante scurte, acestea se pot strica asa ca mai jos am pus laolalta cateva sfaturi de bun simt care sa te ajute sa-ti pastrezi masina in perfecta stare de functionare.

Chiar daca ne-am dori ca virusul SARS-CoV-2 sa dispara peste noapte si astfel sa revenim la viata normala pe care o aveam inainte de izbucnirea pandemiei, acest lucru este imposibil si trebuie, intr-un fel sau altul, sa traim inca o perioada buna de timp cu acest virus prin preajma.

Pandemia de coronavirus nu afecteaza numai viata omului ci are o influenta negativa si asupra masinilor. Pentru ca majoritatea lumii lucreaza de acasa, masina este folosita mai rar si pe distante scurte, lucru care ii poate dauna.

Ce poti sa faci pentru a te asigura ca masina ta este in perfecta stare de functionare in aceasta perioada grea? Nimic mai simplu:

1. Foloseste-o cel putin o data pe saptamana

Poze

Folosirea masinii cel putin o data pe saptamana si lasand motorul sa ajunga la temperatura optima de functionare are mai multe avantaje: fluidele din motor, transmisie, diferential etc. nu isi pierd proprietatile, garniturile nu se deterioreaza iar riscul ca bateria sa se descarce este minim.

2. Verifica periodic presiunea din roti

Poze

Presiunea din anvelope scade daca masina sta prea mult intr-un singur loc asa ca trebuie sa o verifici periodic pentru a te asigura ca totul este in regula.

Daca circuli cu o presiune prea mica in roti durata de viata a anvelopei scade, manevrabilitatea masinii are de suferit iar consumul de combustibil creste.

Mai mult decat atat, la o masina nemiscata mult timp pot aparea asa numitele "flat spots", caz in care anvelopele sunt bune de aruncat.

3. Tine rezervorul mai mult plin

Poze

In acest fel eviti formarea condensului in rezervor sau, daca masina sta mai mult timp nepornita, formarea vaporilor de benzina care se pot dovedi extrem de periculosi.

Un alt avantaj al folosirii masinii cel putin o data pe saptamana este ca benzina sau motorina nu isi pierde din calitate si nu formeaza depuneri care pot dauna sistemului de injectie si alimentare.

4. Evita sa lasi masina parcata cu frana de mana trasa

Poze

Lasarea masinii parcate mai mult timp, cu frana de mana trasa, poate duce la blocarea etrierelor sau sabotilor de frana si inclusiv la griparea cablurilor de actionare a franei de mana.

O modalitate simpla de a impiedica masina "sa o ia la vale" este folosirea unor pietre de dimensiuni mai mari pentru a bloca rotile.

5. Verifica mai des uleiul

Poze

Ridica mai des capota in aceasta perioada si verifica nivelul uleiului sau daca prezinta impuritati. Daca folosesti masina pe distante scurte si uleiul nu ajunge la temperatura optima de functionare, acesta isi pierde proprietatile mult mai repede.

6. Ai grija unde parchezi

Poze

Daca tii la vopseaua masinii tale evita sa o lasi - cu atat mai mult pe timp indelungat - sub copaci din care curge seva sau alte substante lipicioase.

Gainatul este de asemenea foarte daunator pentru vopsea. Chiar si o cantitate mica poate face daune ireparabile in doar cateva ore. Daca vezi asa ceva pe suprafata caroseriei, curata cat mai rapid fie cu o laveta, fie cu un servetel umed.

Asta ne duce la urmatorul sfat.

8. Spala frecvent masina

Poze

Pentru a pastra caroseria si vopseaua in stare cat mai buna, spala frecvent masina si sterge-o/usuc-o astfel incat sa nu ramana apa in locurile mai putin vizibile. Altfel, cu timpul va aparea aici rugina.

Poti de asemenea folosi diverse solutii cu ceara.

9. Ai grija la rozatoare

Poze

Rozatoarele sunt un pericol mai ales pentru sistemul electric al masinii. Pentru a nu ajunge sa ai cabluri roase si asa mai departe asigura-te ca nu lasi resturi de mancare in masina.

Daca tii masina in garaj si nu o conduci mai multe zile la rand, nu ar strica sa pui si doua trei capcane pentru rozatoare.

10. Ia-o incet daca pleci la un drum mai lung

Poze

Inainte sa pleci la un drum mai lung sau sa incepi sa conduci masina mai des, dupa multe zile sau saptamani in care a stat nemiscata, ar fi o idee buna sa faci o inspectie "din ochi".

Totodata, primii cativa kilometri fii bland cu pedala de frana si cu cea de acceleratie. Ia-o incet, nu o calca direct pana la 150 de km/h din prima, si asculta ca totul sa sune asa cum trebuie.

In incheiere iti mai spunem doar atat: daca apare vreo defectiune majora nu incerca sa o repari singur. Fa o vizita la service si lasa-i pe specialisti sa-si faca treaba. Siguranta este, pana la urma, cea mai importanta.

P.S: nu uita sa dezinfectezi cat de des poti suprafetele din masina cu care intri cel mai des in contact, cum ar fi volanul, manerele portierelor, schimbatorul de viteze etc.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 10 Noiembrie 2020