Ce nu stiai despre centura de siguranta

Ce nu stiai despre centura de siguranta
  • Centura de siguranta a ajuns pe masini in 1949
  • Primele centuri de siguranta erau oferite in mod optional
  • Exista mai multe tipuri de centuri de siguranta
Trimite unui prieten

Alaturi de airbag, centura este cel mai important sistem de siguranta pasiva din dotarea automobilului nostru. Cui ii datoram existenta ei si de cate feluri este aceasta, ramane sa descoperim din randurile urmatoare.

  • Scurt istoric

Chiar daca primul patent pentru o centura de siguranta a fost eliberat la data de 10 februarie 1885, sistemul cu pricina a fost instalat pentru prima oara pe masini abia la sfarsitul anilor '40.

Producatorii de automobile care s-au grabit sa adopte pe-atunci noua tehnologie au oferit-o pentru inceput in mod optional, centura de siguranta trecandu-si numele pe lista dotarilor standard abia din 1958 si multumita suedezilor de la Saab.

Tot o companie suedeza se face "vinovata" pentru introducerea unei versiuni cu prindere in trei puncte - sistemele de pana atunci aveau prinderea in numai doua puncte, respectiv Volvo in anul 1959.

In ceea ce priveste momentul in care purtarea centurii de siguranta a devenit obligatorie, ei bine... primul pas a fost facut acum mai bine de patru decenii si jumatate, de autoritatile din statul australian Victoria, care au dat o lege in acest sens in 1970.

  • Tipuri de centuri de siguranta

Asemeni airbag-urilor, alaturi de care salveaza milioane de vieti anual, centura de siguranta este de mai multe feluri, prinderea in trei puncte ocupand de departe prima pozitie in topul celor mai cunoscute si, totodata, intalnite sisteme in masinile de astazi.

Exista insa si anumite modele - in special cele destinate competitiilor cu motor, dar nu numai - care folosesc centuri de siguranta cu prindere in patru, cinci sau sase puncte, cunoscute si sub tipul de ham.

Respectivele sisteme vin atat peste umeri, dar si prin lateral - sau intre picioare, daca discutam despre ultimele doua concepte, toate partile unindu-se in zona abdominala. In cazul de fata avem de-a face cu o centura de siguranta fixa, care permite miscarii minime ale corpului.

Cu toate ca design-ul si modul de functionare au ramas in mare parte neschimbate, tehnologiile moderne si-au lasat amprenta inclusiv asupra centurii de siguranta, care a primit pretensionare si, in anumite cazuri, chiar airbag-uri.

Trimite unui prieten
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 4 Noiembrie 2016